Кремъл отрича, че ще прави ядрени опити

Кремъл отрича, че ще прави ядрени опити
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.10.2022
  • Сподели:

Има спекулации за ядрен тест на украинската граница, а руската ядрена подводница К-329 "Белгород" е „изчезнала" от пристанището си

 

 

Кремъл отхвърля съобщенията за планиран ядрен опит на границата на Русия с Украйна. 

„Западните медии, западните политици и държавни глави в момента практикуват ядрена реторика", заяви говорителят на руската президентска канцелария Дмитрий Песков в Москва. „Не искаме да участваме в това“. 

Британският вестник The Times съобщи по-рано, че НАТО е предупредила своите членове, че президентът Владимир Путин планира да демонстрира готовността си да използва ядрено оръжие, като проведе ядрен опит на украинската граница.

За тази цел руски военен влак, превозващ такива оръжия, е на път за Украйна, пише Times, като се позовава на видеоклип в Twitter. Влакът е свързан с 12-то главно управление на руското министерство на отбраната. То отговаря, наред с другото, за осигуряването на ядрени оръжия.

Експертите обаче оценяват статията скептично. След ядрените заплахи на Путин досега не са открити никакви необичайни дейности, свързани с ядрения арсенал на Москва, заяви пред репортери западен правителствен служител, пожелал да остане анонимен. 

 

Снимка: ЕРА

 

„Не сме забелязали никакви показатели или дейности, които да са извън нормата от наша гледна точка. Не сме забелязали никаква активност, която да е извън нормата". 

Германският министър на външните работи Аналена Бербок разкритикува многократната заплаха на Путин да използва ядрени оръжия. „Това не е първият път, в който Путин прибягва до подобна заплаха", каза Бербок във Варшава. „Това е безотговорно, трябва да се отнасяме към него сериозно, както към всичко сериозно, но също така е ... опит за изнудване“. 

В отговор на въпрос Бербок заяви, че не иска да спекулира със съобщенията, че руски влак с ядрени оръжия е на път за Украйна. Но подчерта: „Разбира се, от началото на тази война ние постоянно сравняваме нашите резултати с тези на нашите съюзници".

Успоредно с това италианският всекидневник La Repubblica пише за предполагаема разузнавателна сводка от НАТО до своите членове. В нея Алиансът предупреждава, че руската ядрена подводница К-329 "Белгород" е „изчезнала" от пристанището си в Северна Русия. La Repubblica твърди, че Алиансът се опасява, че подводницата може да тества своя подводен дрон с ядрен заряд "Посейдон". Това ще бъде първото изпитание на "суперторпедото", се казва в доклада.

Професор Андрю Фътър, академик и експерт по ядрени оръжия от университета в Лестър, заяви пред The Times, че ядрената подводница може да изпълнява няколко тактически функции и е много повече от платформа за доставка на ядрено оръжие. Той предположи, че както и в случая с влака, Русия се опитва да отправи предупреждение към Запада да спре да се намесва в конфликта.

Руските заплахи за използване на ядрени оръжия от няколко дни предизвикват повишена бдителност на Запад, особено на фона на руските военни неуспехи в Украйна. Също под натиска на десните хардлайнери в Русия и след неуспехите в украинската област Харков Путин нареди първата частична мобилизация в страната след Втората световна война, като същевременно заплаши: „Ако териториалната цялост на нашата страна бъде застрашена, ние, разбира се, ще използваме всички налични средства, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф“. 

По отношение на броя на ядрените бойни глави Русия е най-голямата ядрена сила в света: според Федерацията на американските учени страната разполага с 5977 бойни глави, а САЩ - с 5428.

 

 

Станете почитател на Класа