Провали на фронта, хаотична мобилизация: Кремъл е изправен пред вълна от критики

Провали на фронта, хаотична мобилизация: Кремъл е изправен пред вълна от критики
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    05.10.2022
  • Сподели:

"Президентът знае ли какво става? Къде е въоръжението? Как се случи това?": поредните украински успехи на фронта подхранват недоволството в Русия. Проблемите пред Кремъл са много.

 

 

 

Еуфорията от анексията бе последвана от отрезвяване: след тежкото поражение в битката за стратегически важния град Лиман в Източна Украйна в Москва търсят виновните. Редица високопоставени руски политици настояват да бъдат посочени отговорните за провала. Някои дори призовават за използването на ядрени оръжия, посочва ntv.

Влиятелната блогърка Анастасия Кашеварова поиска отговори от министъра на отбраната Сергей Шойгу и от началника на Генералния щаб Валерий Герасимов: "Президентът знае ли какво става? Кой го информира? Къде е въоръжението? Къде са танковете "Армата"? Къде е всичко? Как се случи това?".

Чеченският лидер Рамзан Кадиров на свой ред поиска командващия Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин да бъде разжалван и изпратен на фронта като обикновен войник. Проблемите в Лиман били ясни още преди две седмици. "Седмица по-късно Лапин премести щаба си в Старобелск, което е на 100 километра от неговите подчинени, самият той се премести към Луганск. Как можеш да командваш оперативно частите си, щом си на 150 километра от тях?", попита Кадиров. Той призова и да се обсъди използването на тактически ядрени оръжия.

"Нещата не вървят добре"

Критични нотки зазвучаха внезапно и по държавната телевизия. Експертът по външната политика Максим Юшин обясни, че било лесно да се говори за това, което ще се случи след "освобождаването на област Запорожие". Но било трудно "да се спори с мечтатели, живеещи в свой собствен свят". "Виждам какво става на фронта близо до Лиман, нещата не вървят добре", посочи Юшин. Той допълни, че никой не би могъл да знае дали решението за мобилизация ще се оправдае или не. Политикът Андрей Гурульов, който е бивш военен, каза в телевизионно интервю, че не би могъл да обясни поражението от военна гледна точка, освен като система от лъжи "от горе до долу". След което връзката внезапно прекъсна.

 

Путин по време на речта си след обявяването на анексията на четири области в Украйна.

 

Москва отстъпи в събота от стратегически важния град Лиман в източната част на Донецка област. Войските били изтеглени поради риска да бъдат обсадени, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Преди това украинските власти съобщиха за над 5000 обкръжени руски войници. Данни за броя на загиналите и пленените няма.

Падането на Лиман отваря пътя на украинските части към Кремина и Сватове - два града в региона Луганск, които са важни транспортни възли. Украинският ръководител на администрацията в Луганск - Серхий Гайдай - заяви, че след освобождаването на Лиман от руската окупация ще започне освобождаването на целия регион Луганск. Това би бил много тревожен сигнал за Кремъл, отбелязва ntv. 

Хаос и проблеми при частичната мобилизация

Кремъл е изправен пред сериозни проблеми, отбелязва и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Освен че недостигът на войници на фронта води до тежки поражения, частичната мобилизация също не върви гладко. Няколкостотин хиляди руснаци избягаха в чужбина, за да избегнат мобилизацията. Организацията, по която резервисти се изпращат на фронта, също създава проблеми. Например от "няколко хиляди" мобилизирани войници от Хабаровския край половината вече са се завърнали. Те били включени в списъка, въпреки че не са отговаряли на критериите. Във военна база близо до Москва пък се е стигнало до сблъсъци между наскоро мобилизираните и войниците, които служат от месеци. "Войниците, които служеха там, поискаха дрехите и мобилните телефони на новодошлите", съобщи в понеделник интернет порталът Baza. Конфликтът е прерастнал в масово сбиване.

Тези съобщения потвърждават подозренията, че на много места мобилизацията протича хаотично. Така например мъже биват призовавани, въпреки че имат заболявания или нямат необходимата подготовка. На много места липсвали оборудване и храна. Според адвоката Павел Чиков пък шестима мобилизирани мъже вече са загинали по време на обучение, пише още ФАЦ.

Станете почитател на Класа