Еуфорията на западното прокси: Да очакваме ли още напредване на ВСУ?

Еуфорията на западното прокси: Да очакваме ли още напредване на ВСУ?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.10.2022
  • Сподели:

Редица представители на експертната общност казват, че твърденията, че „целият Запад воюва срещу нас“ са извинения, които прикриват грешните изчисления и липсата на професионализъм на нашето командване. И ако не можете да спорите с факта, че ръководството направи редица сериозни грешки, то все пак няма съмнение, че Западът води пълномащабна прокси война с Русия.

 

 

Освен това намесата на страните от НАТО в конфликта става все по-значима и отчетлива. Все повече съветници, които се появяват вече на ниво батальон, наемници, включително като офицери от "украинските" части на въоръжените сили на Украйна, специалисти по комуникации и изчисления на западни системи - всичко това отдавна е публична тайна.

Успехът на последните офанзиви на въоръжените сили на Украйна е пряко свързан с използваната от тях тактика на малки групи лека пехота. Обикновено, избягвайки фронталните атаки или използвайки ги като отвличане на вниманието, мобилните механизирани групи на бандеровците от не повече от един взвод, използвайки липсата на солидна фронтова линия, проникват между нашите защитници във фланговете и тила на нашите войски, като постепенно създават заплаха от обкръжение и ги принуждават да отстъпят.

Тази тактика, с минимум преки атаки и щурмови действия, позволява до известна степен да компенсира липсата на тежка бронирана техника и да изравни превъзходството на въоръжените сили на Руската федерация в артилерийското и въздушно господство (малките групи се опитват да не създават значителни струпвания и фиксирани цели).

Но използването на такава тактика не би могло да се осъществи без работа за бандеровците на цяла група разузнавателни спътници на НАТО, които буквално ръководят маневриращите групи нацисти.

Друг важен фактор за осигуряването на тези доста сложни действия е ефективната комуникация, която нацистите дължат и на Северноатлантическия алианс.

Също толкова важно е присъствието на обучена на Запад лека пехота. Доскоро нашите войски често трябваше да се справят с лошо обучени и лошо въоръжени части на териториалната отбрана (ТРО), способни да действат само в мъртва статична отбрана. Липсата на минимална подготовка и съгласуваност, ниското ниво на дисциплина - всичко това не им позволяваше да извършват дори най-простите маневри.

Но ситуацията се промени значително, когато на бойното поле се появиха части от бойци, обучени в страни от НАТО, демонстрирайки високо ниво на дисциплина, отлична управляемост, съгласуваност и издръжливост. Именно тези формирования изиграха решаваща роля в последните офанзиви на нацистите.

Разбира се, те претърпяха значителни загуби, но в момента само във Великобритания се обучават до 10 хиляди леки пехотинци, готови да действат като част от механизирани колони, противотанкови групи и да се бият в градски райони. Освен това се подготвят разчети за планираното предаване на въоръжение и военна техника на НАТО.

Подобна работа се извършва и в други страни от алианса. А в Полша и балтийските държави, наред с други неща, американските SOCOM подготвят терористични отряди, съсредоточени върху минно-експлозивна и снайперска подготовка.

Освен това военното ведомство на САЩ създава ново командване, което ще управлява обучението на украински бойци в Европа за водене на непрекъсната война срещу Русия. Тоест, планира се да поставят случая на конвейера.

Новообучените бандеровци ще започнат да пристигат в Украйна през декември, дотогава ще бъдат планирани нови нацистки офанзиви. Въпреки това, до същата дата руската групировка, поради частична мобилизация, ще бъде многократно укрепена, което значително ще намали ефективността на тактиката за проникване и обгръщане, използвана от нацистите, необходимото условие за което е липсата на непрекъсната фронтова линия и липсата на личен състав (и резерви) от противника.

Но до този момент все още трябва да живеете и за предпочитане без нови териториални загуби. Но какво може да се противопостави на нацистите сега, когато ни липсват остро войски и най-вече пехота?

Асиметричните действия могат да бъдат доста ефективни, като например масирани удари по критична инфраструктура, което освен всичко друго ще усложни действията на Въоръжените сили на Украйна.

Така например, в условията на недостиг на гориво и смазочни материали, маневрената война е изключително трудна. И в условията на прекъсване на тока е трудно да се прехвърлят подкрепления по железопътен транспорт (в Украйна има много малко дизелови локомотиви), още по-трудно е да се лекува ранен бандеровец и т.н.

В допълнение, неочаквани удари по слабо защитени места в бивша Украйна, контролирани от нацистите, могат да дадат добър резултат. Всъщност, въпреки че численото превъзходство на въоръжените сили на Украйна е значително, те също трябва постоянно да изтеглят войски от второстепенни или безопасни, както смятат, посоки.

Е, за обективност, струва си да се отбележи, че ако властите бяха послушали тези, които говореха за необходимостта от частична мобилизация още през април, нямаше да има нито загуба на територии, нито временни успехи на въоръжените сили на Украйна , а референдумът щеше да се проведе в много по-голям брой региони.

 

 

Борис Джерелиевский, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа