Милиардерката Макензи Скот дари 15 милиона за очила на фермерите в развиващите се страни

Милиардерката Макензи Скот дари 15 милиона за очила на фермерите в развиващите се страни
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.10.2022
  • Сподели:

Макензи Скот, милиардерка-филантроп и бивша съпруга на основателя на Amazon Джеф Безос, дари 15 милиона долара на социално предприятие, което помага да се доставят очила на фермери в развиващите се страни. Дарението на Скот за VisionSpring е най-голямото единично частно дарение за решаване на проблема с некоригираното замъглено зрение, което оставя стотици милиони хора в бедност. Дарението – обявено на Световния ден на зрението – дава тласък на инициатива за предоставяне на очила на стотици хиляди работници в производството на чай, кафе, какао и занаяти с ниски доходи в Индия, Бангладеш, Гана, Кения и Уганда.
VisionSpring казва, че нейната кампания за поминък на стойност 70 милиона долара може да създаде повече от 1 милиард долара нови приходи сред работниците в сектора на чай, кафе, какао и занаяти до 2030 г., като им позволи да виждат по-ясно и да печелят повече. „Дарът от г-жа Скот е невероятно признание за силата на един обикновен чифт очила за отключване на печелене, учене, безопасност и благополучие за хора, уязвими от бедност. И с това мощно одобрение на нашата работа, ние започваме многогодишно пътуване, за да поставим поминъка на фокус, като се справим с огромната празнина в грижата за зрението сред земеделските и занаятчийските работници в Южна Азия и Субсахарска Африка и като предоставим чудото на ясната визия на всички", каза главният изпълнителен директор на VisionSpring, Ела Гудуин.
Организацията с нестопанска цел е установила, че 65-85% от работниците, които са се сдобили с очила чрез нейните програми за достъп до зрението, никога преди не са били тествани на зрението и за първи път са носили очила.
Скот получи 38 милиарда долара при развода си с Безос през 2019 г. – най-голямото споразумение за развод в света – и бързо започна да ги раздава. Скоро след развода тя каза, че има „непропорционално много пари за споделяне и ще да работи усилено, за да ги раздаде, докато сейфът се изпразни". Тя вече е дарила повече от 12 милиарда долара за добри каузи.
Скот се омъжи за Джеф Безос през 1993 г., година преди той да стартира Amazon от гаража си в Сиатъл,. Тя казва: „Има много ресурси, които всеки от нас може да извлече от сейфовете си, за да ги сподели с другите – време, внимание, знания, търпение, креативност, талант, усилие, хумор и състрадание. Подходът ми към филантропията ще продължи да бъде обмислен. Това ще отнеме време, усилия и грижи. Но няма да чакам. И ще продължа, докато сейфът се изпразни".
Нейният бивш съпруг, най-богатият човек в света с лично състояние от 177 милиарда долара, не се е присъединил към Giving Pledge.
Миналата година Скот се ожени за учителя по природни науки в Сиатъл, Дан Джует.

Станете почитател на Класа