„Лула олицетворява надеждата“

„Лула олицетворява надеждата“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.10.2022
  • Сподели:

Хиляди жители на фавелите и активисти излязоха по улиците на Рио, за да изразят подкрепата си за Луис Инасио Лула да Силва, левият фаворит за следващия президент на Бразилия. Обръщайки се към море от поддръжници в една от най-големите фавели в Рио, Complexo do Alemão, Лула се зарече да „разбие" крайнодесния си съперник Жаир Болсонаро, когато най-голямата демокрация в Южна Америка проведе втория тур на своите президентски избори в края на октомври . „Ще спечелим тези избори", обяви 76-годишният бивш президент.
Лула, който се издигна от бедността в селските райони, за да стане първият президент на бразилската работническа класа през 2002 г., каза, че е „решен да се върне на власт, за да докаже на елитите, които управляват от 1500 г. насам, че още веднъж един металург ще оправи тази страна".
„Единствената причина да се кандидатирам за президент отново е моето убеждение, че можем да променим нещата", каза Лула пред активисти по време на събрание в централата на Voz das Comunidades, новинарската група във фавелата. „Обещавам ви, че тази страна ще се промени – и ще се промени към по-добро."
Жители от повече от 30 фавели се стекоха в Complexo do Alemão в сряда сутринта, за да подкрепят политика, на когото разчитат да сложат край на бурното четиригодишно управление на Болсонаро, по време на което Covid уби близо 700 000 души и милиони бяха потопени в бедност.
„Лула да стъпи във фавелата е акт на съпротива. Това показва, че не сме сами – че има надежда. Това е исторически момент за страната. Никога не сме виждали нещо в такъв мащаб", каза Дъглас Виана, 30-годишен активист.
Рене Силва, основателят на Voz das Comunidades, изрази оптимизъм, че социалната ангажираност идва с Лула, който използва двукратния си президентски мандат, за да помогне на милиони да избягат от бедността и да започнат висше образование с приходите от регионалния бум на суровините. „Лула представлява надежда – надежда за по-малко глад и по-малко неравенство. Четири години на власт на Болсонаро – и ще отнеме много време да възстановим всичко това", каза 27-годишният Силва.
Лула спечели първия тур на изборите в района около Alemão, огромен масив от червени тухлени жилища в северната част на Рио с десетки хиляди жители, както и в други големи фавели като Rocinha и Maré. Но левицата загуби в щата Рио като цяло, като Болсонаро спечели 51% от гласовете срещу 40,7% за Лула и Лула засили кампанията си тук преди сблъсъка на 30 октомври с крайнодесния действащ президент.

Станете почитател на Класа