Пхенян е тествал крилати ракети, способни да носят тактически ядрени оръжия

Пхенян е тествал крилати ракети, способни да носят тактически ядрени оръжия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.10.2022
  • Сподели:

Ким Чен-ун е ръководил изстрелването на две крилати ракети с голям обсег, съобщиха севернокорейските държавни медии, добавяйки, че оръжията са оборудвани за носене на тактически ядрени оръжия и вече са били разположени в някои армейски части.
Наскоро Пхенян проведе светкавични тестове на балистични ракети, които описа като тактически ядрени учения, симулиращи превземане на летища и военни съоръжения в Южна Корея.
Крилатите ракети се движат на много по-ниски височини от балистичните ракети и могат да имат неправилни траектории на полета, което ги прави по-трудни за откриване и прихващане. Те изминаха 2000 километра над морето в сряда, преди да ударят целите си, каза Корейската централна информационна агенция.
Ким Чен-ун изрази „голямо задоволство" от тестовете за подобряване на бойната ефективност на крилатите ракети. KCNA и заяви, че те вече са „разгърнати в частите на Корейската народна армия за работа с тактически ядрени оръжия. Ядрените бойни сили на страната са в пълна готовност за истинска война и тестовете са още едно предупреждение към враговете на страната".
„Северна Корея трябва да продължи да разширява оперативната сфера на ядрените стратегически въоръжени сили, за да възпира решително всяка решаваща военна криза и военна криза. Ким Чен-ун подчерта, че трябва да съсредоточим всички усилия върху безкрайното и ускоряващо се развитие на националните въоръжени сили за ядрена борба", се казва в съобщението.
Ким направи придобиването на тактически ядрени оръжия – по-малки, по-леки оръжия, предназначени за бойно поле – основен приоритет на ключов партиен конгрес през януари 2021 г. и тази година обеща да развие ядрените сили на Северна Корея с възможно най-голяма скорост.
На Пхенян технически не е забранено от ООН да тества крилати ракети, но всички изстрелвания на балистични ракети нарушават санкциите и обикновено се маркират от Сеул или Токио.
Страната преразгледа ядрените си закони миналия месец, за да позволи превантивни удари, а Ким обяви Северна Корея за „необратима ядрена сила"– ефективно прекратявайки възможността за преговори за нейния арсенал.
Оттогава Сеул, Токио и Вашингтон засилиха комбинираните военни учения, включително разполагането на два пъти американски самолетоносач с ядрен двигател в района, което вбеси Пхенян, който гледа на подобни учения като на репетиции за нахлуване.

Станете почитател на Класа