Унгария сключи сделка с "Газпром" за отлагане на плащането за газ

Унгария сключи сделка с "Газпром" за отлагане на плащането за газ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.10.2022
  • Сподели:

Унгария е постигнала окончателно споразумение с Газпром за отлагане на плащанията за руски газ, каза унгарският външен министър Петер Сиярто след разговорите си с главния изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер в Москва. Сиярто отговаря също за международното сътрудничество на Унгария в енергетиката.
„За да се подобрят финансовите условия, генералният директор на Gazprom Export ще подпише споразумението за отлагане на плащането за руски газ, така че нашите условия за плащане да станат по-благоприятни", каза Сиярто във видео, публикувано на страницата му във Facebook. Сиярто отбеляза също, че доставките на руски газ за Унгария ще бъдат пренасочени от западния към южния маршрут чрез газопровода "Турски поток".
„Днес се споразумяхме, че руският газ, който първоначално е отивал към Унгария през северните маршрути, ще бъде пренасочен към южния маршрут, така че в близко бъдеще Унгария ще получава газ ежедневно и можем да сме сигурни, че няма да има ограничения за употребата природен газ в Унгария. Това е южният транспортен маршрут, който в момента снабдява Унгария, така че ако Газпром се съсредоточи върху южноевропейските транспортни маршрути, това ще направи енергийните доставки на Унгария още по-надеждни и безопасни. Имам надежда, че южното транспортно трасе няма да се сблъсква с трудностите, които направиха почти невъзможно функционирането на северното транспортно трасе", продължи той.
„Газопроводът „Турски поток" ще играе още по-голяма роля в енергийното снабдяване на Югоизточна и Централна Европа през следващия период. Северният маршрут за доставки на газ през Австрия сега работи само на 30% поради проблеми със северните тръбопроводи", отбеляза Сиярто.
Сиярто каза още „Унгария няма да допусне нови санкции срещу Русия в енергийния сектор. От Унгария няма да има ограничения за използването на природен газ", увери министърът.
Унгарският външен министър пристигна в Москва от Прага, където участва в неформална среща на енергийните министри от ЕС. В навечерието на срещата той каза, че Унгария няма да подкрепи въвеждането на таван на цените на руския газ, тъй като подобна стъпка би представлявала заплаха за енергийната сигурност на Европа. В Прага не бяха взети и не се очакваха решения по този въпрос, тъй като срещата там имаше съвещателен характер.
През юли унгарското правителство обяви плановете си да купи допълнителни 700 милиона кубически метра газ от Русия, за да гарантира сигурността на енергийните доставки на страната през следващите месеци. В края на август Унгария подписа договор с Газпром за период от два месеца за доставка на допълнителни 5,8 милиона кубически метра газ на ден от 1 септември. През септември миналата година унгарската компания MVM подписа два дългосрочни договора с Газпром, които предвиждат доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра газ годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е предназначено за 15 години и може да бъде преразгледано 10 години след началото на изпълнението.

Станете почитател на Класа