Жозеп Борел: Дипломатите ни са бавни, неефективни и покровителствени

Жозеп Борел: Дипломатите ни са бавни, неефективни и покровителствени
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.10.2022
  • Сподели:

Ръководителят на външната политика на ЕС обвини висшите си дипломати, че са бавни, неефективни и покровителствени към страните, в които работят, като също така ги упрекна, че не са предвидили нахлуването на Русия в Украйна. „Това не е моментът, в който ще изпратим цветя на всички вас, казвайки, че сте красиви, работите много добре и ние сме много щастливи", каза Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика, пред посланиците от службата за външна дейност на ЕС.
Борел, испански бивш външен министър, който има репутацията на откровен човек, се оплака, че глобалната дипломатическа мрежа на ЕС е по-малко информативна от четенето на вестници. „Понякога като четях вестниците знаех повече за това, което се случва някъде, отколкото като четях вашите доклади. Трябва да бъда най-добре информираният човек в света", каза той, инструктирайки ги да реагират по-добре на разгръщащите се кризи. „Дръжте се така, както бихте се държали, ако бяхте посолство: изпратете телеграма, кабел, писмо – бързо. Бързо, моля, реагирайте."
ЕС, каза той, не е успял да предвиди, че Русия ще атакува Украйна, оставяйки го да разчита на предупреждения от САЩ, по-специално на телефонно обаждане от американския държавен секретар Антъни Блинкен два дни преди инвазията. „Трябва да призная, че тук, в Брюксел, американците ни казваха „ще атакуват, ще атакуват", а ние бяхме доста неохотни да повярваме в това".
Докато публиката му седеше в мълчание, Борел обвини своите дипломати в липса на съпричастност и покровителствено отношение към колегите си в приемащите страни. „Смятаме, че знаем по-добре какво е в интерес на другите хора. Ние подценяваме ролята на емоциите и продължаващата привлекателност на политиката на идентичност".
Коментарите идват на фона на нарастващата загриженост сред високопоставените служители на ЕС, че стремежът на ЕС към алтернативи на руския газ е отблъснал африканските страни, като е повишил цените.
Изразявайки дългосрочна загриженост, Борел каза „ЕС губи битката на наративите от Русия и Китай, които разположиха ферми за тролове, за да разширят своите послания по света. Това е битка, която не печелим, защото не се борим достатъчно. Все още съм изненадан, че в някои делегации изглежда, че не обръщат достатъчно внимание на нашата комуникация и не туитват и ретуитват съобщенията, които изпращаме от центъра. Трябва да сте мрежа, която повтаря, предава, настоява", каза той, критикувайки дипломатите от ЕС.
Борел, който веднъж описа месечните срещи на външните министри на ЕС като „по-скоро долина на сълзите, отколкото център за вземане на решения", никога не се е сдържал в критиките си към недостатъци на външната политика на ЕС. Но е необичайно високопоставен европейски служител да отправи такава неограничена критика срещу собствения си персонал.

Станете почитател на Класа