Руският книжен съюз: Творби на Толстой и Достоевски пропагандират отрицание на семейните ценности

Руският книжен съюз: Творби на Толстой и Достоевски пропагандират отрицание на семейните ценности
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.10.2022
  • Сподели:

Прави впечатление, че дори произведения, минавали в продължение на десетилетия за жалони на социалистическия реализъм като „Тихият Дон“, например, няма да бъдат пожалени от новия закон

 

 

Руският книжен съюз (РКС) заподозря някои сюжети на произведения от руската и световната литературна класика, включени в учебната програма, че пропагандират отрицание на семейните ценности.

По този повод от РКС са се обърнали към депутата от Държавната дума Александър Хинщейн, който е председател на комитета по информационна политика, с молба да поясни дали определени откъси от списъка със съмнителни творби наистина представляват такава пропаганда, съобщи ТАСС. От агенцията добавят, че разполагат с копие от писмото с обръщението към депутата, изброяващо съответните примери от литературата, предаде "Сега".

От съюза отбелязват, че напоследък от страна на издатели при тях постъпват множество запитвания, засягащи законодателните инициативи по разпространение на информация, отричаща семейните ценности и пропагандираща нетрадиционни сек**ални отношения.

 

https://epicenter.bg/images/news/102022/thumbs/main_Ruskiyat-knizhen-sayuz--Tvorbi-na-Tolstoy-i-Dostoevski-propagandirat-otritsanie-na-semeynite-tsennosti_1666017319.webp

 

Като съмнителни примери Руският книжен съюз посочва части от произведения като „Бурята“ на Александър Островски, „На дъното“ от Максим Горки, „Тихият Дон“ на Михаил Шолохов, „Морфин“ на Михаил Булгаков, „Лолита“ на Владимир Набоков, „Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго, Омировата „Илиада“ и др.

От РКС например се опасяват, че откъси от разказите „Таня“ и „Галя Ханска“ от сборника „Леко дихание“ на Иван Бунин, както и от романите „Тихият Дон“ и „Тес от рода Д`Ърбървил“ на Томас Харди могат да попаднат в категорията „Се*суално насилие“, елементи от сюжета на „Бесове“ на Достоевски да са атакуеми по линия на „Развращаване на малолетни“, а „Обломов“ на Иван Гончаров и „Лолита“ – за пропагандиране на „Нетрадиционни сексуални отношения“.

Под ударите на новия закон може да попаднат и части от романа „Анна Каренина“ на Толстой и от поемата „Бахчисарайският фонтан“ на Пушкин заради „Романтизиране на съпружеската изневяра“.

Прави впечатление, че дори произведения, минавали в продължение на десетилетия за жалони на социалистическия реализъм като „Тихият Дон“, например, няма да бъдат пожалени от новия закон.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа