Проблемите на Китай са "по-големи от очакваното"

Проблемите на Китай са "по-големи от очакваното"
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    18.10.2022
  • Сподели:

Стратегията за нулев Ковид, спадът в износа, кризата с недвижимите имоти и намалялото търсене спъват растежа в Китай. Въпреки това от партийния конгрес в Пекин струи оптимизъм.

 

 

В рамките на конгреса на Китайската комунистическа партия шефът на влиятелната Комисия за развитие и реформи Джао Ченсин каза пред пресата: "Икономиката наистина се възстанови през третото тримесечие". Но и призна, че има "трудности и предизвикателства", както и "по-голям от очаквания шок". Сред факторите за това бяха назовани пандемията и екстремните климатични събития, но като цяло Китай се възстановявал и демонстрирал съпротивителни сили.

Стратегията за нулев Ковид е спирачка

Особено голяма спирачка за икономиката на Китай са ограниченията, наложени заради стратегията за нулев Ковид. Докато останалата част от света се опитва да живее с вируса, китайското ръководство твърдо държи на политиката си да задуши в зародиш всяко новоизбухнало огрище, налагайки локдаун, масови тестове и карантина. Амбицията за нулево разпространение на заразата обаче бе силно затруднена покрай появата на новите варианти.

През второто тримесечие растежът бе само 0,4 процента. За третото експертите прогнозират 3,5, но обявената от правителството годишна цел от 5,5 на сто едва ли ще бъде достигната. Прогнозите на Световната банка са за 2,8 процента.

Данни за износа няма

Международният валутен фонд предупреди и за риска от отраженията върху банки, фирми или местни правителства на най-голямата досега криза в сферата на недвижимите имоти в Китай. Слабото глобално търсене на свой ред възпира растежа в китайския износ, но официални данни за развитието на китайската външна търговия така и не бяха предоставени.

Станете почитател на Класа