Световната банка постави всички заеми за Беларус в графа „необслужвани"

Световната банка постави всички заеми за Беларус в графа „необслужвани"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.10.2022
  • Сподели:

Световната банка постави от 17 октомври всички заеми, предоставени от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) на или гарантирани от Беларус, в необслужвани, поради пропуснати плащания.
„Считано от днес, Световната банка постави всички заеми на Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) на или гарантирани от Република Беларус в статус необслужвани. Това действие е предприето в съответствие с установената процедура на Световната банка за поставяне на всички заеми от МБВР на или гарантирани от страна в необслужван статут, ако плащането по който и да е заем е просрочено с повече от шест месеца. Преди това МБВР е спряла изплащането на заеми за Република Беларус", се казва в изявление, публикувано от Световната банка.
„Към 14 октомври 2022 г. просрочените плащания, дължими от Република Беларус към МБВР, възлизат на еквивалент на 68,43 милиона долара. Неизплатената главница по заемите на МБВР е 967 милиона щатски долара, или 0,42% от общите неизплатени заеми на МБВР. Ефектът върху заемите на МБВР от Беларус, поставени в необслужван статут, е такса към приходите еквивалент на 12,75 милиона щатски долара", обясни Световната банка. Не е имало одобрени нови заеми за Беларус от май 2020 г., според изявлението.
На 2 март 2022 г. Групата на Световната банка спря всички свои програми в Беларус заради ситуацията около Украйна.

Станете почитател на Класа