Шефът на МААЕ се надява да посети Русия отново възможно най-скоро

Шефът на МААЕ се надява да посети Русия отново възможно най-скоро
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.10.2022
  • Сподели:

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се надява да посети Русия отново и да се срещне с президента Владимир Путин възможно най-скоро.
„Надявам се да, и се надявам възможно най-скоро", каза той пред репортери в понеделник по време на посещение в Аржентина, когато го попитаха дали планира да посети отново Русия за среща с Путин.
Шефът на МААЕ посети Санкт Петербург на 11 октомври, където се срещна с Путин. Той нарече контактите с руския лидер изключително важни от гледна точка на гарантиране на сигурността на ядрените съоръжения, в това число и на ЯЕЦ. Генералният директор също посети два пъти Киев, където се срещна със Зеленски.
Мисия на МААЕ, ръководена от Гроси, посети в началото на септември ЯЕЦ – най-голямата действаща атомна електроцентрала в Европа. След заминаването на мисията двама служители на агенцията остават там като наблюдатели. По-късно МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаване на зона за безопасност около централата, за да се предотвратят аварии поради военни действия.

Станете почитател на Класа