Англия с „предупреждение за заплаха“ за опитите на Китай да наеме пилоти на RAF

Англия с „предупреждение за заплаха“ за опитите на Китай да наеме пилоти на RAF
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.10.2022
  • Сподели:

Британското разузнаване на отбраната ще издаде рядко „предупреждение за заплаха", предупреждавайки, че китайската армия се опитва да наеме с щедри пакети за заплащане действащи и бивши пилоти на реактивни самолети на Кралските военновъздушни сили, за да помогнат в обучението на собствените му военновъздушни сили.
Длъжностни лица изразиха „загриженост и неодобрение за тези схеми, тъй като представляват заплаха за интересите на Обединеното кралство и западните страни". Въпреки че не забраняват изрично на пилотите да предоставят обучение, те имат за цел да предприемат стъпки за „управление на риска".
Смята се, че около 30 бивши пилоти вече са се възползвали от „много щедрите пакети" за набиране на персонал, предлагани от Китай, за да работят за военновъздушните сили на страната. Това става чрез трети страни, по-специално чрез летателна академия, базирана в Южна Африка.
Предупреждението и насоките за заплаха ще напомнят на британските пилоти да не разкриват никаква чувствителна информация на китайските военни и ще помолят тези, към които са се обърнали, да кажат на Министерството на отбраната какво се случва, за да може това да бъде наблюдавано.
Засега няма доказателства, че някой бивш пилот на RAF е нарушил Закона за официалните тайни при предоставянето на обучение на Китай, но западни служители казаха, че „предприемат стъпки за смекчаване на този риск".
Китай желае да модернизира своята армия, да подражава на стандартите на НАТО и има особен интерес към тактиките, техниките и процедурите за бързи реактивни самолети. Има и признаци, че иска да наеме персонал за хеликоптери като обучители.
Говорител на Министерството на отбраната каза: „Предприемаме решителни стъпки, за да спрем китайските схеми за набиране на персонал, които се опитват да издирват служители и бивши пилоти от въоръжените сили на Обединеното кралство, за да обучават служители на Народната освободителна армия в Китайската народна република."
Оценка на САЩ, публикувана миналата година, заключава, че президентът на Китай Си Дзинпин иска да завърши модернизацията на Народната освободителна армия до 2035 г. и да я трансформира в армия от „световна класа" до 2049 г.
Ръководството на Пекин продължава да настоява, че Тайван трябва да бъде реинтегриран с континентален Китай, насилствено, ако е необходимо, въпреки нарастващото напрежение със САЩ по въпроса. „Ще продължим да се стремим към мирно обединение с най-голяма искреност и максимални усилия, но никога няма да обещаем да се откажем от използването на сила", каза Си на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия в неделя.

Станете почитател на Класа