Китай отлага оповестяването на икономически данни по време на конгреса на ККП

Китай отлага оповестяването на икономически данни по време на конгреса на ККП
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.10.2022
  • Сподели:

Китай заяви, че ще забави публикуването на данни за икономическия растеж, които трябваше да бъдат оповестени, докато ръководството на страната е на ключова среща, която трябва да връчи на президента Си Дзинпин исторически трети мандат.
Съобщението дойде един ден преди анализаторите да очакват Пекин да публикува някои от най-слабите си тримесечни данни за растеж от 2020 г. насам, като икономиката е затруднена от ограниченията на Covid-19 и кризата с недвижимите имоти.
Националното статистическо бюро (NBS) заяви в понеделник, че публикуването на данните за растежа за третото тримесечие заедно с множество други икономически данни ще бъде „отложено", без да уточнява причина или да дава нов график.
Забавянето идва, докато представители на управляващата комунистическа партия в Китай се срещат в Пекин за своя 20-ти конгрес, който трябва да подкрепи кандидатурата на президента Си Дзинпин да управлява за още един мандат.
Джао Ченсин, старши служител в Националната комисия за развитие и реформи, каза пред репортери в понеделник, че „икономиката се е възстановила значително през третото тримесечие. От глобална гледна точка икономическите резултати на Китай все още са изключителни", каза той.
Но много анализатори очакват втората по големина икономика в света да се бори да постигне целта си за растеж тази година от около 5,5%, като Международният валутен фонд понижи прогнозата си за увеличаване на БВП до 3,2%.
Панел от експерти, анкетирани от AFP миналата седмица, прогнозира среден ръст от 3% през 2022 г. – далеч от 8,1%, наблюдавани миналата година. Това би бил най-слабият темп на растеж на Китай от четири десетилетия, с изключение на 2020 г., когато световната икономика беше ударена от появата на коронавируса.
НБС заяви, че също така ще отложи публикуването на месечни данни за показатели, включително недвижими имоти и продажби на дребно. Миналата седмица митническите власти забавиха публикуването на търговските данни за септември, без да предоставят обяснение.
Алисия Гарсия Ереро, главен икономист в Natixis, каза, че „нищо, дори публикуването на данни за БВП, не може да наруши коронацията на Си Дзинпин. Ако излезе с по-розови от очакваното данни, националното статистическо бюро неизбежно ще се изправи пред въпроси относно достоверността на данните".
Икономиката на Китай беше силно засегната от стриктната политика на правителството за нулева Covid. Страната е последната от големите световни икономики, която продължава да следва стратегията на строги ограничения за пътуване, масови PCR тестове и задължителни карантини. Това също така включва внезапни и строги блокирания - включително на предприятия и фабрики - които нарушиха производството и натежаха силно върху потреблението на домакинствата. Китай също се бори с безпрецедентна криза в своя сектор на недвижимите имоти – исторически основен двигател на растежа, който представлява повече от една четвърт от БВП в комбинация със строителството.
След години на експлозивен растеж, подхранван от лесния достъп до заеми, Пекин започна репресии срещу прекомерния дълг през 2020 г. Продажбите на имоти сега спадат в цялата страна, оставяйки много строителни предприемачи да се борят, а някои собственици отказват да плащат ипотеките си за недовършени домове.

Станете почитател на Класа