Джеръми Хънт разби икономическите планове на Тръс с изумителен обратен завой за данъците

Джеръми Хънт разби икономическите планове на Тръс с изумителен обратен завой за данъците
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.10.2022
  • Сподели:

Джереми Хънт разби икономическите планове на Лиз Тръс в един от най-удивителните обратни завои в съвременната политическа история. Новият канцлер демонтира почти цялата платформа, върху която беше изградена лидерската победа на Тръс, включително по-голямата част от нейните данъчни облекчения, и намекна, че в полезрението му е нов данък върху неочакваните печалби – ход, който премиерът преди това каза, че няма да одобри.
В изявление в понеделник сутринта Хънт каза, че основната данъчна ставка от 20 пенса ще остане за неопределено време и отмени редица други данъчни мерки, включително промени в данъците върху дивидентите, схема за пазаруване без ДДС и замразяване на някои мита върху алкохола. Хънт също отказа да изключи съкращения на тотемичните обещания на консерваторите, включително разходите за отбрана и тройното заключване на пенсиите.
Но най-големият шок дойде, когато канцлерът каза, че вече няма да гарантира цените на енергията за следващите две зими и че по-целенасочените мерки ще заменят универсалната гаранция от следващата пролет след преглед на Министерството на финансите. Това означава, че средната годишна сметка за енергия ще нарасне до над £4000 от април, според водещия прогнозист в сектора, а анализаторите казаха, че това може да доведе до увеличение с почти пет процентни пункта на годишната инфлация. Инфлацията в момента възлиза на 9,9% и се очаква да се повиши леко, когато цифрата за септември бъде обявена във вторник.
Тръс отказа да се появи в парламента в понеделник въпреки призивите на лейбъристите, което накара един министър от кабинета да изясни, че „тя не се крие под бюрото". В интервю за BBC в понеделник вечерта тя каза, че „иска да поеме отговорност и да се извини за допуснатите грешки. Исках да действам, за да помогна на хората със сметките им за енергия и да се справя с проблема с високите данъци, но отидохме твърде далеч и твърде бързо", каза тя.
Тъй като нейното премиерство е под голямо съмнение, източници от Даунинг стрийт казаха на Guardian, че Тръс се е срещнала със сър Греъм Брейди, влиятелният председател на Комитета от 1922 г., където са обсъдили мащаба на гнева на депутатите.
Ново проучване на Redfield & Wilton даде на лейбъристите преднина от 36 пункта, най-голямото за която и да е политическа партия от която и да е социологическа компания след октомври 1997 г.
Тръс започна нов кръг от партийна дипломация в понеделник вечерта, включително прием за кабинета и среща с фракцията на One Nation от депутати от центристкото крило на партията, които най-вече подкрепиха Риши Сунак. Зад затворени врати Тръс се извини за сътресенията и депутатите казаха, че тя ги е помолила да й дадат срок до 2024 г., за да изпълни приоритетите на хората. „Оставам, защото бях избрана да работя за тази страна. И това е, което съм решена да направя. Ще водя консерваторите на следващите общи избори. Просто не можем да си позволим да прекарваме времето си в разговори за Консервативната партия, а не за това, което трябва да постигнем. Това е моето послание към колегите."
Но петима депутати вече открито призоваха премиера да подаде оставка, след като още двама се изказаха в понеделник – ветеранът от задната скамейка сър Чарлз Уокър и бившият парламентарен помощник Анджела Ричардсън.

Станете почитател на Класа