Нов бизнес ще дойде в Китай след напускането на глобални компании

Нов бизнес ще дойде в Китай след напускането на глобални компании
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.10.2022
  • Сподели:

Напускането на глобални компании от Китай ще промени пазара и ще тласне други компании да развиват производство, каза директорът на Института за азиатски и африкански изследвания към Московския държавен университет Алексей Маслов.
„Мисля, че пазарът просто ще се промени. Първо, кои компании напуснаха Китай? Производителите на масово произвеждани, евтини стоки. Те могат да се произвеждат най-изгодно в страни като Пакистан, Бангладеш и Индия. Има смисъл да се произвежда нещо, което изисква голяма вертикална интеграция, тоест всичко от малък винт до голяма машина, в Китай. Второ, редица компании напуснаха Китай поради натиск от Съединените щати. Apple е отличен пример. И като се има предвид, че Apple сега се мести в Тайланд и Индия е малко вероятно скоро да се върне напълно", каза експертът, отговаряйки на въпрос дали Китай може да загуби статута на световна фабрика, след като производството на редица световни компании беше прехвърлено в други страни.
Според Маслов нови по-малки компании скоро ще дойдат в страната след напускането на големи играчи като Apple, Microsoft и други.
„Нови компании ще се появят; въпреки конкуренцията, те все още изискват висококачествени продукти. Подобни пазари вече са налични, например в Малайзия и Индия. Ето защо е малко вероятно Китай да се върне към статута на масов производител. Китай ще произвежда свои собствени високотехнологични стоки", добави той.

Станете почитател на Класа