Висши тори: Завръщане на БоДжо като премиер рискува смъртта на партията

Висши тори: Завръщане на БоДжо като премиер рискува смъртта на партията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.10.2022
  • Сподели:

Висшите тори са ангажирани в неистова кампания да спрат Борис Джонсън да организира драматично завръщане на Даунинг стрийт, с твърденията, че това ще причини икономически щети и ще рискува „края на Консервативната партия".
Екипът на Джонсън твърдеше в събота вечерта, че той лично е осигурил подкрепата на 100 депутати, необходими за влизане в надпреварата, въпреки че само 55 го подкрепят публично. Твърдението веднага беше оспорено от депутати и конкурентни източници от лидерската кампания.
В поредния ден на голяма политическа драма в надпреварата за министър-председател, поддръжниците на фаворита Риши Сунак се опитваха да осигурят толкова огромна подкрепа от депутати, че Джонсън да бъде принуден да се откаже. Те вярват, че окончателно индикативно гласуване сред депутатите, подкрепящи Сунак с огромно мнозинство, би изпратило послание до членовете да не ги затрупват с друг лидер, когото не подкрепят.
Двамата фаворити проведоха разговори в събота вечерта, когато наближава крайния срок за номинации - днес в 14:00 ч. и въпреки че нито един от лагерите не разкри съдържанието, се разбира, че Джонсън е предлагал сделка, която според него ще избегне разногласие в партията.
Бивши министри от кабинета, подкрепящи Сунак, казаха, че завръщането на Джонсън също би разстроило финансовите пазари, увеличавайки риска от по-нататъшно рязко повишаване на лихвените проценти от Bank of England в рамките на дни.
Бивш член на кабинета каза, че са в ход усилия да се събере подкрепа зад Сунак, не на последно място защото той ще символизира стабилността на финансовите пазари и ще намали шансовете за по-нататъшно покачване на лихвените проценти и ипотеките. Счита се, че средносрочният фискален план, който ще бъде обявен от Джеръми Хънт на 31 октомври, ще бъде жизненоважен и не трябва да бъде компрометиран от завръщането на Джонсън.
Депутатът от торите Роджър Гейл разкри в събота, че ще подаде оставка от поста, ако Джонсън отново стане министър-председател. Друг депутат от торите каза, че ще обмисли мястото си в партията, ако Джонсън се върне, предупреждавайки, че това е единственият резултат, който рискува да ускори предсрочни избори и може да означава „края на Консервативната партия".
Няколко тори изясниха, че разследването на комисията по привилегиите дали Джонсън е подвел депутатите относно Партигейт е направило невъзможно приемането му за лидер. Те казаха, че биха подкрепили избори, вместо да гласуват за опит Джонсън да бъде пощаден от разследването и че доказателствата и публичните показания могат да го „довършат политически преди новата година".
Дейвид Фрост, бивш министър за Брекзит и близък съюзник на Джонсън, призова своите съпартийци в Камарата на общините да подкрепят Сунак. Той написа в Туитър: „Борис Джонсън винаги ще бъде герой за осъществяването на Брекзит. Но трябва да продължим напред. Просто не е правилно да рискуваме да повторим хаоса и объркването от миналата година. Партията на торите трябва да застане зад един способен лидер, който може да представи консервативна програма. Това е Риши Сунак.
Последното проучване на Opinium постави лейбъристите на 50%, 27 пункта пред консерваторите (които са с 3 пункта надолу спрямо преди две седмици). Консерваторите са с 23%, либералдемократите са с 9% (спад с 2 пункта), а Зелените остават непроменени с 6%. То разкрива, че 30% от избирателите на торите на изборите през 2019 г. са преминали към лейбъристите.

Станете почитател на Класа