TikTok - от танцови видеоклипове до глобална сензация

TikTok -  от танцови видеоклипове до глобална сензация
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.10.2022
  • Сподели:

Кари Пол
TikTok през 2022 г. се превърна в най-изтегляното приложение в света, тихо надминавайки дългогодишните първенци Instagram и Twitter. До края на тази година той ще изпревари YouTube като платформа за социални медии, в която потребителите прекарват най-много време.
Метеоритният възход на видео платформата изуми инвеститори и експерти от индустрията. Докато се разраства с главоломна скорост, Guardian в САЩ разследва някои от нарастващите въпроси около операциите му: непрозрачността на алгоритъма му, ефекта му върху нашите мозъци, връзките му с Китай и ролята му в разпространението на дезинформация за изборите. „TikTok се превърна в източник на култура, подкрепа на културата и котел, в който се създава култура. Време е да го вземем на сериозно", каза Емили Драйфус, изследовател за медии, политика и публична политика в Харвард.
TikTok, както го познаваме, се роди от брака на две китайски платформи – приложението за синхронизиране на устни Musical.ly и видео платформата Douyin. Musical.ly е основана през 2014 г. в Шанхай и става широко популярна само за няколко години. През 2017 г. платформата е придобита от китайската компания за интернет технологии ByteDance за 800 милиона долара, което позволи на ByteDance да се докосне до 60 милиона потребители на Musical.ly по целия свят. Въоръжен с потребителската база на Musical.ly в САЩ и неговите най-популярни функции, ByteDance сега се хвали с по-широк международен обхват със своя фокусиран върху Китай продукт, Douyin и глобален продукт, TikTok.
Спринтът на TikTok към световно господство започна сериозно през 2018 г., когато за първи път надмина Facebook, Instagram, Snapchat и YouTube по изтегляния. На следващата година то стана четвъртото най-сваляно приложение за игри в света. През 2020 г. пандемията Covid-19 наля гориво върху вече експлозивния растеж на приложението. Докато милиарди хора се бореха с блокирания, приложението натрупа изтегляния, отчитайки 45% увеличение на месечните активни потребители. Днес TikTok може да се похвали с повече от 1 милиард активни потребители, а се очаква да надхвърли 1,8 милиарда потребители до края на 2022 г. Взети заедно, TikTok и Douyin съставляват третата най-голяма социална медийна платформа по месечни потребители след Facebook и Instagram.
Подхранването на популярността на TikTok е неговата относително млада потребителска база. Близо половината от хората на възраст между 18 и 30 години в САЩ използват платформата, показва неотдавнашен доклад на Pew Research Center – а 67% от потребителите на възраст между 13 и 18 години използват приложението ежедневно. Според това проучване 16% от всички тийнейджъри използват TikTok „почти постоянно". Това прави TikTok второто най-популярно приложение сред младите хора след YouTube.
Мощната привлекателност на TikTok към младите хора кара конкурентите му да имитират неговия възход. Компании като Meta се борят да спрат масовото изселване на потребители под 25-годишна възраст от техните платформи, а вътрешните документи, изтекли през 2021 г. от разобличителя на Meta, Франсис Хауген, показват, че компанията е превърнала задържането на млади потребители в Instagram и Facebook в основен приоритет. През последните години Meta инвестира милиарди в своя клонинг TikTok, Reels, но се бори да го монетизира.
Алгоритъмът: Алгоритъмът на TikTok, който обслужва интензивно фино настроено съдържание на потребителите, е ключов елемент за неговия успех. Платформата, според вътрешни документи, изтекли през 2021 г., оптимизира съдържанието за минути и часове време за гледане – отклонение от своите конкуренти, които исторически приоритизираха кликванията и ангажираността. Тази ключова разлика и зашеметяващата ефикасност на алгоритъма предизвикаха тревога за въздействието на такова интензивно насочване върху психичното здраве.
Притесненията относно последиците от широкото използване на социални медии съществуват отдавна, като проучванията показват, че прекомерната употреба може да изостри проблемите с психичното здраве и да допринесе за суицидни идеи. Но TikTok идва със свои собствени проблеми, включително опасения, че неговата управлявана от алгоритми емисия може да направи нездравословните тенденции вирусни, преди да могат да бъдат проверени за безопасност.
Връзки с Китай: Междувременно американските законодатели са все по-притеснени от връзките на платформата с Китай. През 2020 г. бъдещето на TikTok в САЩ за кратко изглеждаше несигурно, когато администрацията на Тръмп заплаши да забрани платформата или да принуди ByteDance да го продаде на американска компания.
Под натиск TikTok се премести да съхранява и обработва данните на потребители от САЩ към сървъри на американската интернет компания Oracle. От юни 2022 г. TikTok заяви, че „100% от потребителския трафик в САЩ се насочва към Oracle Cloud Infrastructure". Но остават въпроси относно достъпа на Китай до потребителски данни в САЩ. TikTok призна, че някои резервни копия на американски потребителски данни ще продължат да се съхраняват в Китай и Сингапур. Докладите от Buzzfeed тази година показаха, че служителите на ByteDance в Китай продължават да имат достъп до потребителски данни в САЩ. TikTok е водил преговори с Министерството на финансите на САЩ за сделка за справяне с опасенията за националната сигурност, които ще му позволят да продължи да работи в САЩ.
Дезинформация: Експертите също така все по-често предупреждават за разпространението на дезинформация в платформата, включително по време на войната в Украйна. С наближаването на междинните избори в САЩ всички погледи са насочени към TikTok за неговия най-голям тест за дезинформация досега: „Тази година ще бъде много по-лоша, тъй като наближаваме междинните избори. Има експоненциално увеличение на потребителите, което означава само, че ще има повече дезинформация, срещу която TikTok трябва да работи проактивно, за я да спре, или рискуваме да се сблъскаме с нова криза", каза Оливия Литъл, изследовател, изучавал дезинформацията в TikTok.
За да се бори с разпространението на изборна дезинформация на своята платформа, компанията каза, че предоставя точна информация за изборите и си партнира с независими агенции за проверка на факти, за да помогне за насочването на нейните политики за модериране на съдържанието около изборите. Според нейните доклади за прозрачност през втората половина на 2020 г. тя е премахнала 350 000 видеоклипа, свързани с изборна дезинформация.

Станете почитател на Класа