Индиец е новият премиер на Великобритания

Индиец е новият премиер на Великобритания
  • Публикация: 
  • Дата:  
    25.10.2022
  • Сподели:

 

Риши Сунак е новият премиер на Великобритания, след като Лиз Тръс подаде оставка миналата седмица. Това стана ясно в 16 ч. българско време вчера (24 октомври), след като другият фаворит - Пени Мордонт, се оттегли от надпреварата.

 

Причината беше, че тя не успя да събере необходимите 100 гласа подкрепа от депутатите на Консервативната партия. Това е минимумът, който трябва да се отчете, за да се включи даден политик в надпреварата за лидер на торите.

Вчера бившият премиер Борис Джонсън се оттегли от надпреварата, като заяви, че има подкрепата на 100 депутати от торите, но те са по-малко от тези, подкрепящи Сунак. Така кандидатурата на Сунак остана единствената и той ще бъде премиер на Обединеното кралство.

Риши Сунак е бивш министър на финансите от 2020 г. до 2022 г., а преди това и главен секретар във ведомството - от 2019 г. до 2020 г. Член е на Консервативната партия, той е участник в парламента от 2015 година насам.

Риши Сунак е бивш министър на финансите от 2020 г. до 2022 г., а преди това и главен секретар във ведомството - от 2019 г. до 2020 г. Член е на Консервативната партия, а също и на парламента от 2015 година насам.

Риши Сунак е роден във Великобритания и е с индийски корени. Назначаването на Сунак за премиер на Обединеното кралство е истинска революция в консервативната британска традиция, тъй като политик с корени от бившата британска колония става начело на държавата. Революционно е и че Сунак е третият премиер на страната в рамките на една година. 

 

 

 

42-годишният Сунак се кандидатира за лидер на мястото на Борис Джонсън по-рано това лято и стигна до финалния етап заедно с Лиз Тръс, след като получи най-голяма подкрепа от депутатите от Консервативната партия. По време на кампанията си той предупреди, че данъчните планове на съперника му ще навредят на икономиката, но посланието му не успя да се хареса на всички членове на партията и той загуби с 21 000 гласа. В крайна сметка се оказа, че е бил прав за данъчната политика на Лиз Тръс и на уволнения от нея канцлер Куази Куартенг.

Сунак стана депутат едва през 2015 г. от избирателния район Ричмънд в Северен Йоркшир. Малцина извън Уестминстър бяха чували за него, но до февруари 2020 г. той беше канцлер на хазната.

Бързо му се наложи да се справи с пандемията от коронавирус и да похарчи огромни суми, за да поддържа икономиката "над водата" по време на локдауна. Това не беше лесно за човек, който се смяташе за консерватор, прилагащ ниски данъци и разходи и принадлежащ към крилото на Тачър в партията. Но всички ходове, които предприе, увеличиха популярността му, пише BBC.

Репутацията му беше накърнена след спор за данъчните дела на съпругата му, а скоро след това Сунак получи глоба за нарушаване на правилата на локдауна.

"Аз съм първо поколение имигрант. Родителите ми са емигрирали тук и са дошли в тази страна, за да изградят живота си. Що се отнася до възпитанието ми, през уикенда посещавам храма - индуист съм - но също така всяка събота не пропускам мач на „Светците” (б. р. - футболният клуб от град Саутхемптън), каза преди време Риши Сунак, който има големи шансове да оглави Консервативната партия и да стане премиер на Обединеното кралство.

Бившият ковчежник на Великобритания е роден през 1980 г. в град Саутхемптън, откъдето са и футболните му пристрастия. За разлика от предшественика си Саджид Джавид, който израства на „най-опасната улица” във Великобритания в Бирмингам, Риши Сунак получава елитно средно образование в колежа „Уинчестър” преди да завърши университета в Оксфорд с дипломи по философия, политология и икономика през 2001 г.

Пет години по-късно защитава и магистратура по бизнес администрация в университета „Станфорд”, САЩ. Преди да влезе активно в британската политиката през 2015 г., когато е избран за член на парламента от партията на консерваторите, работи за инвестиционната банка „Голдман Сакс” в лондонското Сити.

Въпреки „скромния“ си произход, Риши Сунак е женен за дъщерята на шестия най-богат човек в Индия Нараяна Мурти - Акшата, основател на един от гигантите на информационните технологии „Инфосис“.

Риши Сунак и Акшата Мурти сключват брак през 2009 г. и имат две дъщери – Кришна и Анушка. Дамата има собствена модна компания и също така ръководи инвестиционен фонд, основан от баща й на нейно име.

Станете почитател на Класа