"Тогава енергията ще се върне". Москва ще намали обстрелите, ако Киев признае новата анексия

"Тогава енергията ще се върне". Москва ще намали обстрелите, ако Киев признае новата анексия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.10.2022
  • Сподели:

Русия ще ограничи обстрелите по енергийни обекти в Украйна, които нарушават електроснабдяването в страната, ако Киев признае за руски анексираните от Москва четири области - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

 

 

Това става ясно от изявление на зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в Телеграм, цитиран от израелския в. "Джерусалем пост".

"Пътят към стабилност на енергийните доставки е различен. Необходимо е да се признае легитимността на исканията на Русия в рамките на специалната военна операция и нейните резултати, отразени в нашата конституция", написа той и допълни: "Тогава енергията ще се върне...".

Украйна и ООН не признават анексирането на четирите украински области, определяйки го като незаконно. Украинският енергиен министър Герман Галушченко определи пред Си Ен Ен коментара на Медведев като "обичайния руски подход" и призова Запада за още доставки на системи за противовъздушна отбрана.

По данни на украинския президент Володимир Зеленски към момента 4 милиона украинци са без ток. През нощта срещу събота руските сили са обстрелвали три села в Днепропетровска област, съобщават от местната администрация. В Никопол има ранени, разрушени жилищни сгради, поразен е и газопроводът в района, а електричеството е спряно.

 

Кметът на Киев Виталий Кличко се надява електроснабдяването в града да бъде възстановено до нормални нива "до две-три седмици". 

 

Електропреносната мрежа на Киев работи в "извънреден режим", като доставките на електричество за украинската столица намаляха почти наполовина в сравнение с предвоенния период, съобщи в събота в Телеграм кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от Асошиейтед прес.

"Поради сериозен недостиг на електричество, от порядъка на от 20 до 50%, електропреносната мрежа на града работи в извънреден режим", добави той.

В същата публикация кметът на Киев потвърждава информацията, оповестена от областния управител на Киевска област и от държавната енергийна компания "Укренерго", че в Киев и в Киевска област през идните дни ще има спирания на тока.

Кличко изрази надежда, че служителите на "Укренерго" ще успеят да възстановят нормалните нива на доставките на електричество "до две-три седмици".

Станете почитател на Класа