„Разпад на доларовата система“. Хазин обясни защо Китай не може без помощта на РФ

„Разпад на доларовата система“. Хазин обясни защо Китай не може без помощта на РФ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.10.2022
  • Сподели:

Китайското ръководство успешно отстрани от властта в страната либералите, които прокарваха интересите на Съединените щати.

 

Москва все още е в по-добра позиция от Пекин.

 

„Разпад на доларовата система“. Хазин обясни защо Китай не може без помощта на РФ

 

 

Това мнение изрази по радиостанция „Говорит Москва“ известният политолог и икономист Михаил Хазин, който отбеляза, че китайският лидер Си Дзинпин, изхвърляйки всички агенти на американското влияние от Политбюро, е дал добър пример на Москва.

Руските власти, ако искат да постигнат поне някакъв икономически растеж преди окончателното разделяне на света на валутни зони и отказа от доларовия модел на икономиката, трябва да направят същото, убеден е експертът.

В крайна сметка западната система ще се срине при всички случаи и трябва да сте подготвени за това.

Русия все още не се е отървала от проамериканския либерален елит, отбелязва Хазин.

Но агресивната антируска позиция на колективния Запад е в полза на Москва. В крайна сметка Съединените щати усърдно изтласкват Русия от икономиката си в продължение на много месеци, като по този начин улесняват Москва да се освободи от вътрешните проамерикански сили, обясни експертът.

А Китай все още е твърде обвързан както с доларовите спекулации, така и с американския пазар.

Така Си Дзинпин, когато прави планове за следващите пет години, е наясно, че това няма да е лесен момент за китайската икономика.

А руският президент Владимир Путин мисли стратегически и надгражда новия икономически модел, който вече е създаден в Русия. И може би много скоро Китай ще се нуждае от помощта на Русия. Освен това Кремъл, когато разработваше планове за развитие на страната, предвиди подобен сценарий.

Сега, за да може Русия да реализира успешно програмата си за икономическо развитие, е необходимо либералният финансов блок да бъде отстранен от властта в страната, подчертава Хазин. А това трябва да стане достатъчно бързо, тъй като ако този въпрос се забави, Русия няма да може напълно да формира собствена валутна зона в евразийското пространство.

„От гледна точка на Си, колапсът на доларовата система ще бъде много дълъг и болезнен процес, защото Китай отдавна паразитира върху световната доларова система. Основните купувачи на китайски продукти получават плащания предимно в долари. Колосалният излишък на външнотърговския баланс е резултат именно от факта, че Китай е в световната доларова система“, обясни експертът.

Оказва се, че в Китай светът се разглежда като двуполюсен, като се има предвид както доларовата, така и недоларовата система. А само Русия и Индия в Китай се считат за алтернативни финансови системи на доларовата система.

„Тоест, ако Путин мисли за това как ще работи световната система след кризата, тогава Си е най-загрижен за това как доларовата система да се разпадне. Не ни е страх, защото имаме по-изгодна позиция. Ние вече бяхме изгонени от тази умираща система. Но КНР най-вероятно ще се нуждае от помощта на Руската федерация“, счита икономистът.

Връзката на Китай с американския икономически модел е толкова силна, че Китай и САЩ могат да бъдат наречени сиамски близнаци, добави Хазин.

Разривът на Китай с Америка ще бъде изключително болезнен и затова за Си Дзинпин е важно страните от бъдещата китайска валутна зона да видят, че Пекин има силни съюзници, които могат да оцелеят в предстоящата криза.

Съюзници като Русия, подчерта Хазин.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа