Комитетът на ООН прие руската проекторезолюция за предотвратяване надпреварата във въоръжаването в космоса

Комитетът на ООН прие руската проекторезолюция за предотвратяване надпреварата във въоръжаването в космоса
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.11.2022
  • Share:

Първият комитет на Общото събрание на ООН прие във вторник проекторезолюцията на Русия за по-нататъшни практически мерки за предотвратяване надпреварата във въоръжаването в космоса.
Резолюцията получи подкрепа от 124 делегации, 48 гласуваха против, а 9 се въздържаха. Сега се очаква резолюцията да бъде разгледана от Общото събрание през декември. Документът подчертава важността на предприемането на спешни мерки, за да се предотврати завинаги разполагането на оръжия в космическото пространство, използването на сила или заплахата със сила в космическото пространство, от космоса срещу Земята и от Земята срещу обекти в космоса. Документът призовава всички държави да постигнат чрез преговори съответните правно обвързващи многостранни споразумения.
Документът е съавторство с 18 други държави. Той призовава да се започне незабавно съществена работа въз основа на актуализираната версия на проектоспоразумението от 2008 г. за предотвратяване на разполагането на оръжия в космоса, използването на сила или заплаха от сила срещу космически обекти, представено от Русия и Китай. Той потвърждава необходимостта от разглеждане и приемане на практически мерки при разработването на споразумения за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство.
Комитетът прие без гласуване и руската проекторезолюция „Мерки за прозрачност и изграждане на доверие в космическата дейност". В документа се посочва, че генералният секретар на ООН трябва да се допита до мненията и предложенията на страните членки относно практическото прилагане на мерките за прозрачност, съдържащи се в доклада от 2013 г. на Групата от правителствени експерти относно мерките за прозрачност и изграждане на доверие в космоса.

Станете почитател на Класа