Западните съюзници обсъждат таван на цената на руския петрол от около 60 долара за барел

Западните съюзници обсъждат таван на цената на руския петрол от около 60 долара за барел
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.11.2022
  • Сподели:

Посланиците на 27-те държави членки на ЕС трябва да се срещнат в сряда, за да се опитат да постигнат споразумение. Блокът трябва единодушно да се споразумее за тавана на цените, като дипломати предупредиха, че това може да се окаже трудно

 

САЩ и техните съюзници от Г-7 и ЕС се стремят да договорят ниво за таван на цените на руския петрол още тази сряда, като официални лица обсъждат определянето му на около 60 долара за барел, тъй като групата бърза да приложи плана преди 5 декември, когато влиза в сила европейската забрана за вноса на руски петрол, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с разговорите.

Според източниците на финансовото издание ценовият тавана все още може да бъде определен на по-високо ниво от 70 долара за барел, като обсъждането на такъв таван е в центъра на усилията на Запада да санкционира Русия за нейното нахлуване в Украйна. Неизпробваният санкционен проект трябва да стартира на 5 декември, след като се сблъска със закъснения тази есен, тъй като Г-7 се мъчеше да изглади последните детайли на сложния план.

Посланиците на 27-те държави членки на Европейския съюз трябва да се срещнат в сряда, когато ще се опитат да постигнат споразумение за цената. Блокът трябва единодушно да се споразумее за тавана на цените, като дипломати предупредиха, че това може да се окаже трудно. Страните от групата Г-7 се стремят да одобрят ограничението в синхрон с ЕС.

Целта на плана, за който настоява силно министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, е да намали приходите от руски енергиен износ, като същевременно се избегне скок в цените на петрола, когато европейското ембарго върху вноса на руски петрол започне в началото на следващия месец.

Съгласно санкциите, Г-7, ЕС и Австралия ще забранят предоставянето на морски услуги за доставки на руски петрол, освен ако петролът не се продава под определената горна граница. Западните страни се надяват да се възползват от контрола си върху голяма част от световните услуги за морско застраховане, финансиране и корабоплаване, за да диктуват условията за продажба на руски петрол.

ЕС вече подкрепи принципно механизъм за одобряване на горната граница на цените, но имаше няколко висящи въпроса, по които държавите членки трябваше да се споразумеят. Едната беше нивото на ценовия таван, която остава спорна. Редица държави, включително Полша и Литва, настояваха за много по-ниска горна граница или около производствената цена, която според полски служители е около 20 долара за барел.

"Ако въвеждате тавана на цената от 60 или 65 долара за барел, това звучи разумно от гледна точка на нашите съюзници. Но от наша гледна точка, както казах преди, бихме искали да видим възможния минимум, който е пределната производствена цена“, каза Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Европейският съюз също беше подложен на силен натиск от Вашингтон и Лондон да измени елемент от законодателството си, който съюзът би забранил на корабите, които нарушават тавана на цените, да получават петролни услуги в рамките на ЕС като посредничество или застраховане.

Съгласно компромис, постигнат от служители на САЩ и държавите членки на ЕС, забраната за плавателни съдове вече ще бъде ограничена във времето, според източници, запознати с плана. Подобна забрана също така ще се основава на доказателства, че корабът умишлено е нарушил горната граница на цената на превозвания руски петрол.

Гърция, Малта и Кипър, всяка от които има големи морски индустрии, ще трябва да подпишат компромиса, за да може ЕС да продължи напред с тавана на цените.

Таванът на цените ще замени плана на Европа за пълна забрана на финансирането и застраховането на доставките на руски петрол, който трябва да влезе в сила на 5 декември. Американските служители се притесняват, че тези санкции ще отрежат руския петрол от световните пазари и ще повишат цените на черното злато, така че те искат да въведат горната граница на цената до тази дата.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа