Украинските служби претърсиха прочут манастир в Киев за руски саботьори и шпиони

Украинските служби претърсиха прочут манастир в Киев за руски саботьори и шпиони
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.11.2022
  • Сподели:

Руската православна църква нарече действията на украинските сили за сигурност "акт на сплашване и преследване на вярващите"

 

Служители на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и полицията претърсиха 1000-годишен православен манастир в Киев рано във вторник, като част от операция за противодействие на предполагаеми подривни дейности на руските спецслужби, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на ССУ.

Големия комплекс на Киевско-Печорската лавра, който бе претърсен, е културна ценност на Украйна, но и централа на подкрепяното от Русия крило на Украинската православна църква, известна като Московска патриаршия.

 

https://epicenter.bg/images/news/112022/thumbs/main_Kievsko-Pechorskata-lavra-e-tsentrala-na-podkrepyanoto-ot-Rusiya-krilo-na-Ukrainskata-pravoslavna-tsarkva_1669118565.webp

"Тези мерките бяха предприети…, като част от систематичната дейност на ССУ за противодействие на деструктивните действия на руските специални служби в Украйна", посочва ССУ в изявление.

В него се добавя, че претърсването е целяло да се предотврати използването на пещерния манастир за "център на руския свят" и да се проверят съмненията "за използване на помещения за укриване на саботажни и разузнавателни групи, чужди граждани и оръжия".

ССУ не казва какви са резултатите от претърсването.

Руската православна църква нарече действията на украинските сили за сигурност "акт на сплашване".

"Като много други случаи на преследване на вярващите в Украйна, почти сигурно е, че този акт на сплашване на вярващи ще остане незабелязан от тези, които се наричат международна общност на човешките права", каза говорителят на църквата Владимир Легоида.

През май Украинската православна църква (Московска патриаршия) прекрати връзките си с руската църква заради инвазията на Русия в Украйна и осъди подкрепата на руския патриарх Кирил за "специалната военна операция", както я нарича Москва.

Украйна смята мащабната инвазия на непровокирана агресивна война.

Проучване през 2020 г. на базирания в Киев Център "Разумков" сочи, че 34% от украинците се идентифицират като членове на Православната църква на Украйна, а 14% за членове на Украинската православна църква (Московска патриаршия).

През 2019 г. вселенският патриарх Вартоломей Първи разреши автокефалност на Православната църква на Украйна, с което като цяло прекрати вековните религиозни връзки между двете страни.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа