Да убият президента. Свръхсекретната операция на ЦРУ

Да убият президента. Свръхсекретната операция на ЦРУ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.11.2022
  • Сподели:

Поредната годишнина от убийството през 1963 г. в Далас на Джон Ф. Кенеди навежда на лоши мисли. Ако американските разузнавателни агенции не щадят дори собствените си президенти, какво могат да очакват непокорните лидери на други страни?

 

 

Колко президенти и министър-председатели са убили САЩ? Да броите - няма да преброите. И не само в Латинска Америка, но и в целия свят. Да, грях е да го криете - те също не пощадиха своите, особено след като го има и проклятието на Текумсе.

Защо американските разузнавателни агенции ще щадят чужди лидери, ако не щадят своите? Могат да "поръчат", ако още не са "поръчали", заседелия се на гърлото им президент на Русия Владимир Путин. Няма никакво съмнение.

 

 

Особено днес, когато се отбелязва поредната годишнина от убийството на 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас, от дълбока държавна конспирация на най-колоритния президент на Америка Джон Ф. Кенеди. Смъртта му е „окачена“ на този, който „е имал руски връзки“ – който е живял няколко години в СССР и е имал жена рускиня – полулудия Лий Харви Осуалд, когото американските разузнавателни служби са отглеждали преди време като „ патица примамка" за някоя голяма провокация. За това как, кой и за какво унищожи президента на най-могъщата държава в света ще бъде днешната ни история.

 

Джон Кенеди. Фото DPA/Fotografen/Globallookpress

 

Особено „не си взех парна баня“

Нека ви предупредим веднага: Кенеди беше убит несръчно, след като няколко дни по-късно бившият морски пехотинец Осуалд, който беше „назначен“ за негов убиец, гневно отрече това обвинение.

Ликвидаторите, действащи на собствена територия и с пълната подкрепа на „дълбоката държава“, много добре знаеха, че няма да бъдат хванати. Затова "не са се къпали". Те отлично знаеха, че услужливите медии ще поднесат всичко както трябва на американския лаик, а многобройни спецслужби ще намерят начини да запушат устата на тези, които се съмняват в официалната версия.

Въпреки това, почти девет от всеки десет американци, според проучванията, не вярват в това, но това изобщо не притеснява никого: убиецът е Осуалд, точка! Наистина, просто е невъзможно човек, който мисли със собствената си глава и притежава поне елементарен здрав разум, да повярва в това.

Защото това просто не може да бъде: посредствен стрелец-психопат от неудобна позиция (шестият етаж на сградата, където сега се намира музеят) изстрелва три изстрела от пушка, която трябва да се презарежда всеки път за 5 секунди: той удря движеща се цел, убивайки президента на САЩ, ранявайки тежко със своите "магически куршуми" (те пренебрегнаха законите на физиката) губернатора на Тексас Джон Конъли.

В същото време десетки свидетели свидетелстват, че стрелбата е водена предимно отпред, от няколко точки, а не отзад, че стрелците са били няколко - от двама до шестима.

В тълпата, посрещнала президента, очевидци забелязват няколко съмнителни лица, които координират действията на убийците и снимаха. Съпругата на губернатора също свидетелства, че "се стреляло от съвсем друга посока", но полицаите и следователите не я послушали. Съвсем очевидно е било, че не само щатската полиция, но и тайните служби, които "охранявали" президента, са създали всички условия Кенеди да бъде убит.

 

 

 

Защо Кенеди беше убит?

Дори е изненадващо, че Джон Ф. Кенеди, първият католически президент, който стана собственик на Белия дом на 43 години, успя да се задържи на поста почти три години. Само ЦРУ имаше няколко основателни причини да се отърве от него.

Например за отказа да подкрепи операцията на главната шпионска агенция на САЩ в Залива на прасетата в Куба за отстраняването на Фидел Кастро, в резултат на което тя се провали. Имаше злоба срещу него за изгонването от ЦРУ на могъщия му лидер Алън Дълес и неговия вътрешен кръг - за това, че не искаше да се намеси във войната във Виетнам. Той беше обвинен в "мекота" не само по отношение на Куба, но и на СССР.

Говорим не само за Карибската криза, в която Москва постигна основната си цел – да изведе от Турция американските ракети, насочени срещу СССР, но и за принципното желание за нормализиране на отношенията, за сътрудничество в космоса.

Към това можем да добавим и безкомпромисната борба на Кенеди с наркомафията, благодарение на сътрудничеството с която американските специални служби получиха допълнителни финансови средства за своите операции, а техните шефове забогатяха. Президентът заплаши, че ще разбие ЦРУ "на хиляди парчета и ще го разпръсне на вятъра".

Поради всичко това „рицарите на мантията и камата“ мразеха Джон Ф. Кенеди и неговия брат Робърт (главен прокурор на САЩ, убит от убийците на Джон по време на президентската кампания през 1968 г.), особено техните клиенти от антикастровата кубинска емиграция и наркобароните. „Сърбяха ги ръцете“ да си разчистят сметките с братя Кенеди.

Те могат да бъдат разбрани: в резултат на войната срещу организираната престъпност, обявена от президента и главния прокурор, броят на присъдите за членове на мафиотски групировки се увеличи с 800%!

И ако беше само това. Президентът започна да издава - и възнамеряваше да разшири - съкровищни бонове на САЩ, предизвиквайки "господарите на парите" на Системата на Федералния резерв (FRS), които бяха "приватизирали" американската валута от 1913 г. Кенеди инжектира в икономиката на САЩ, заобикаляйки Фед, 4,3 милиарда долара в банкноти от 2 и 5 долара. Подготвяха се за пускане банкноти от 10 и 20 долара.

Кенеди беше първият президент, който алармира за факта, че американската индустрия започна да се премества в чужбина в интерес на големия бизнес, че страната започна да живее в дългове и че златното обезпечение на долара се превърна в измислица. Той се бори с алчността на индустриалците и банкерите и си създаде смъртни врагове в тях.

Съветско въоръжение и техника, предоставени на Куба по време на Карибската криза. Фото: Anton_Ivanov/Shutterstock.com

 

Убитият президент смъртно "оскърби" белите расисти в страната си. Викайки за "демокрация" и "нарушения на човешките права" по целия свят, американците много често ги отказват на черните си съграждани: децата на негри трябваше да бъдат изпратени в "бели" учебни заведения в южната част на САЩ под закрилата на армията. През юни 1963 г. Кенеди изпраща законопроект до Конгреса за широко разпространена десегрегация и мерки срещу дискриминацията срещу чернокожите.

Активно помага на бореца за гражданските права на чернокожите Мартин Лутър Кинг, убит няколко години след него. Кенеди помогна на Кинг да организира "Похода към Вашингтон за работни места и свобода" през август 1963 г., който беше посетен от 300 000 души и в който чернокожият активист за граждански права изнесе известната си реч "Имам мечта".

Назовават, позовавайки се на свидетели, и още една полуфантастична причина, поради която президентът трябваше спешно да бъде отстранен. Твърди се, че Кенеди е искал в Тексас, където се намира НАСА, да обяви факта на контактите на правителството на САЩ с извънземни, да обяви на американците и на целия свят, че човечеството не е само...

Защо в Тексас?

Лично и жизнено заинтересован от отстраняването на президента беше ... вицепрезидентът Линдън Джонсън, който веднага пое поста му след смъртта на Кенеди. Той знаеше, че Кенеди възнамерява да си намери друг „дубльор“ на президентските избори през 1964 г. и че не напразно го подозира в корупция. Ако мръсните сделки на Джонсън бяха излезли наяве, той щеше да се наложи да се сбогува завинаги с мечтата за Овалния кабинет на Белия дом.

Неслучайно убийството на Кенеди се случи в Тексас. Фактът, че Джонсън беше не само масон от висока степен, но и тексасец, който като цяло не харесваше Кенеди като янки и активист за граждански права на негрите, помогна на „дълбоката държава“ напълно да контролира „разследването“ на това престъпление, да лесно се отървете от нежелани доказателства и свидетели.

Как беше направено

Това е наистина ужасна история, трогнала стотици хора, които са се озовали на неподходящото място в неподходящото време. Така ключов свидетел, Лий Бауърс, който видял "двама мъже" да стрелят по Кенеди зад ограда, бързо умира в автомобилна катастрофа.

Като таксиметровия шофьор, който изкарва Осуалд от книгохранилището, откъдето се предполага, че е застрелял президента, у дома, и то само седмица след трагедията. Проститутката Роуз Шерами, прекарала нощта с пиян служител на ЦРУ, от когото научила, че "след два дни Кенеди ще бъде убит", също загива в автомобилна катастрофа.

Застреляни са полицай и журналист, които първи посещават къщата на Осуалд. Много свидетели, особено лекари, промениха показанията си под натиска на властите. Така например Робърт Макклиланд, който пръв изследва тялото на Кенеди, пише: „Куршумът удари гърлото, имаше изходна дупка в задната част на главата.“

Въпреки това, след разговор с агенти на ФБР, той казва, че е сгрешил: всичко е обратното. Защо? Защото според официалната версия Осуалд е стрелял отзад. Междувременно, по време на изстрелите, той изобщо не е бил на шестия етаж на книгохранилището: той е хапнал на приземния етаж. Дори веднъж попаднах на снимка, на която той стои долу сред тълпа зяпачи, заобиколен от няколко подозрителни типажа, чиито лица са изкуствено затъмнени.

 

Лий Харви Осуалд, обвинен в убийството на Кенеди. Фото: JFK Collection/Globallookpress

 

Има и любителски филмови кадри на минаващия президентски кортеж, на който ясно се вижда, че куршумът, убил Кенеди, е дошъл отпред, тъй като главата на президента е била отхвърлена назад от него. Още повече, че този куршум липсва в материалите по делото, тъй като той ... (?!) "се разпадна в тялото на президента".

Мистериозно изчезнаха и взетите за изследване фрагменти от мозъка на починалия. И всичко това, защото те са стреляли по Кенеди с по-сериозно оръжие от това, което беше открито на шестия етаж на книгохранилището. Над 60 свидетели не са искали да променят показанията си (или властите са парирали словоохотливостта им) и умряха ...

Някои бяха премахнати години по-късно. Джорджи де Мореншилд, роден в Русия, куратор от американските разузнавателни служби и покровител на Осуалд в Тексас, е убит през 1977 г. Преди това в интервю с писателя Едуард Епщайн той заявява, че никога не би се сближил с Осуалд, ако този контакт не е бил санкциониран от агент на ЦРУ в Далас, когото той назовава по име.

Същия ден Гаетън Фонзи, следовател от Специалната комисия на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, искал да се срещне с него като „ключов свидетел“, но нямал време: де Мореншилд „се самоубива“.

По-големият му брат Дмитрий, професор по русистика, един от основателите на ЦРУ, започнал шпионската си кариера още в Службата за стратегически услуги - OSS (понякога наричан "първият рицар на Студената война"), оцелява само защото до края на 50-те години, след като разбира каква мръсотия е около него, започва да се отдалечава от шпионажа.

През 60-те години фон Мореншилд (Дмитрий, следвайки примера на брат си, не променя префикса "фон" на "де", въпреки че винаги се е чувствал, според него, руснак) за постоянно се премества в Индия - в Ашрам Шри Ауробиндо в Пондичери.

Авторът на тези редове го срещна там и води дълъг разговор с него в края на 80-те години. Дмитрий, който през годините на болшевишката революция премина през изолацията на Минската ЧК, стана йоги в Индия и живя повече от 100 години, беше болезнено да си спомня брат си, по-известен благодарение на Осуалд и който завърши зле. Той, повтарям, беше отвратен от това, което самият той е правил преди това в американските специални служби, с изключение на русистиката си в университета ...

Скрито-покрито

Разбира се, в САЩ също се провеждаха такива разследвания, когато наистина искаха да установят истината. Това обаче не беше част от задачите на Комисията, оглавявана от председателя на Върховния съд на САЩ Ърл Уорън.

Въпреки морето от доказателства за противното, Комисията обяви Осуалд за единствения убиец, който е действал неразумно. Говорим за същия Уорън, който доказа таланта си да крие истината по време на процеса за това кой е отговорен за унищожаването на американския флот в Пърл Харбър на 7 декември 1941 г.

Вината за тази провокация беше на тогавашния американски президент Франклин Рузвелт и неговото обкръжение, съставено от местни американски военни администратори, които Вашингтон умишлено държеше в неведение, знаейки много добре какво са намислили японците и защо трябва да им бъде позволено да го направят. И, между другото, в комисията Уорън, заедно с други много "свестни" хора, беше включен ... Алън Дълес, изгонен преди това от Кенеди от ЦРУ.

 

Служебно удостоверение на Алън Дълес. Фото Z03/globallookpress

 

Вярно е, че през 1979 г. специална комисия на Камарата на представителите на САЩ, която проведе собствено разследване, установи, че "Кенеди е починал в резултат на заговор". Но три години по-късно, по искане на американските разузнавателни служби, резултатите му бяха отменени като "некомпетентни".

Между другото, досието на Осуалд е унищожено през 1973 г. Досега около три хиляди страници от доклада на Комисията Уорън остават класифицирани.

Какво от това?

Но всичко тайно един ден става ясно. През 2007 г. бяха публикувани мемоарите на бившия агент на ЦРУ Хауърд Хънт, който също "светна" в скандала "Уотъргейт", който на смъртния си одър каза истината: Линдън Джонсън беше "клиентът" на убийството на Джон Ф. Кенеди.

Заедно с вицепрезидента на Съединените щати, това е планирано от високопоставен служител на ЦРУ Корд Майер. Кенеди беше директно убит от французина Люсиен Сарти, един от най-високо платените убийци в света, работил за наркобарони. И, разбира се, е стреляно отпред. Властите, разбира се, не реагираха на това разкритие.

 

 

Сергей Латишев, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа