Дмитрий Песков: Решенията на Европейския парламент са емоционални

Дмитрий Песков: Решенията на Европейския парламент са емоционални
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.11.2022
  • Сподели:

Русия вероятно няма да продава петрол на държави, които прилагат таван върху цената на суровината

 

В Европейския парламент има огромен дефицит на професионален подход и решенията се взимат емоционално, смята говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според него в момента настроенията в институцията са русофобски, но впоследствие може и да има "прозрение".

Коментарите на Песков са свързани с резолюцията на ЕП, която призна Русия за държава, спонсорираща тероризъм. Пред телевизионния канал "Россия 1" говорителят на Кремъл заяви, че това решение не е юридически обвързващо и затова в Москва "не си го слагат на сърце".

"Не е тайна, че в последните години ЕП не изпитва особена любов към нас, а в отговор и ние нямаме голямо желание да следим какво се случва там", категоричен е Песков.

През изминалата седмица европейските депутати гласуваха с голямо мнозинство резолюция, която определя Русия като държава, спонсорираща тероризъм, и се обявиха за създаването на трибунал за военни престъпления в Украйна.

"Няма да се простреляме сами в крака", заяви още говорителят на Кремъл по повод тавана на цената на руския петрол, готвен от Запада. Той коментира, че все още предстоят анализи на нивото на ограничението, както и други детайли, но е много вероятно Русия да забрани износа на петрол за държави, които прилагат механизма.

"Има много нюанси, които трябва да вземем предвид [...] Ние вече се научихме да бъдем разумни и да се ръководим изключително от собствените си интереси", каза още Песков.

На този етап позицията на Русия е свързана с изявлението на руския президент Владимир Путин, че със страни, които се съобразяват с тавана на цената на петрола, няма да се извършва търговия с петрол.

Станете почитател на Класа