Китай подарява на Куба 100 милиона долара

Китай подарява на Куба 100 милиона долара
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    28.11.2022
  • Сподели:

Финансовата инжекция от Китай е добре дошла за крайно закъсалата кубинска икономика, но със сигурност не се отпуска от чист алтруизъм.

 

 

Финансовата помощ е резултат от  разговорите, водени от президентите на двете комунистически държави – Си Дзинпин и Мигел Диас-Канел, заяви кубинският министър на икономиката Алехандро Гил в края на посещението си в Китай.

Санкциите на САЩ, последиците от пандемията с коронавирус и вътрешно-политическите проблеми вкараха Куба в дълбока икономическа криза, която подсилва масовата емиграция. Само между октомври 2021 г. и септември 2022 г. на границата с Мексико са били задържани над 220 000 кубинци - около два процента от населението на островната държава, сочат данни на американските гранични власти.

Партньорство с Русия и Венецуела

Китай е вторият по големина търговски партньор на Куба след Венецуела, а заедно с Русия е и важен политически съюзник. Делегацията на карибската държава посети освен Китай също Русия, Алжир и Турция. В Москва Диас-Канел се срещна с президента Владимир Путин и присъства на тържество, по време на което Путин откри триметров бронзов паметник на кубинския революционен лидер Фидел Кастро.

Станете почитател на Класа