В Китай се разпространяват протестите срещу блокиране и стратегията за нулев Covid

В Китай се разпространяват протестите срещу блокиране и стратегията за нулев Covid
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.11.2022
  • Сподели:

Демонстрации избухнаха в китайски градове и университетски кампуси, предизвикани от широко разпространения гняв срещу строгите Covid ограничения, наложени в продължение на почти три години, както и възмущението от смъртоносен пожар, за който широко се обвинява блокирането.
В необичайно смел акт, показващ отчаянието на хората, в събота, тълпата в Шанхай, в сблъсък с полицията, призова за отстраняване на Комунистическата партия и Си Дзинпин според видеоклипове, разпространени в Twitter. Китайците обикновено се въздържат да критикуват партията и нейните лидери публично от страх от репресии. "Комунистическа партия! Долу Си Дзинпин! Долу!" скандираха те.
В други кадри хората скандират „Без PCR тестове, искаме свобода!", последвани от поредица от многократни призиви „Свобода! Свобода!". Лозунгът повтаря призива на самотен протестиращ в Пекин през октомври.
Протестите дойдоха след избухването на демонстрация в петък в Урумчи, регионалната столица на крайния западен регион Синдзян, където най-малко 10 души загинаха, а други девет бяха ранени един ден по-рано при пожар в жилищна сграда. Мнозина смятат, че те са починали, защото не са успели да избягат поради ограниченията на Covid – твърдение, което местното правителство отрече.
Снимките и видеоклиповете, разпространени в китайските социални медии и видяни от Guardian, бяха бързо премахнати от интернет цензорите, но много от тях продължиха да се разпространяват в Twitter, който е блокиран в Китай.
Млад мъж беше аплодиран от тълпата, когато каза: „Преди бях страхливец, но днес трябва да говоря за тези, които загинаха!" Във връзка с поредица от трагедии, настъпили поради ограниченията на Covid, плакат, носен на гърба на млад мъж, гласи: „Бях в автобуса, който се преобърна ... Бях сред онези, които изминаха стотици мили за да избягат. Аз бях човекът, който скочи към смърт, аз бях човекът, който беше хванат в капана на огъня – ако не бяха тези хора, следващият ще бъда аз."
В Шанхай посланието „Не мълчете" беше нарисувано със спрей върху червен билборд, отбелязващ 70-ата годишнина на Източнокитайския университет по политически науки и право.
Във Филмовата академия Кингдао в Източен Китай лист хартия, залепен на входа, гласеше: „Скърбим за жертвите на пожара на 24 ноември. Не оставай безразличен. Не мълчи. Не забравяй."
Видеозапис, заснет вероятно в Пекин, показа хора, пеещи Интернационала и скандиращи „Свобода или смърт!" извън жилищен комплекс през нощта. Местоположението не може да бъде потвърдено.
Видеоклип, за който се твърди, че е заснет в Гуанджоу, показва как тълпи разрушават блокиращите бариери в жилищен комплекс, докато друг – за който се предполага, че е заснет в Тонгжу близо до Пекин – също показва тълпи, които разбиват блокиращите бариери, докато скандират „Не на PCR тестовете". Местоположението им не можа да бъде независимо потвърдено. China Digital Times, базиран в САЩ новинарски уебсайт, съобщи, че протести е имало и в Академията за изящни изкуства в Сиан на северозапад и в Университета за чужди езици в Съчуан на югозапад.
Телефонните обаждания до китайското министерство на обществената сигурност и Шанхайското бюро за обществена сигурност останаха без отговор в неделя сутринта.
Професор Чунг-ки-ва, социален учен, бивш служител в Политехническия университет в Хонконг, каза, че макар и широко разпространени, тези дребномащабни местни протести е малко вероятно да застрашат централното правителство. Той очаква правителството да използва както успокояване, така и репресии, за да потисне недоволството.
„Трябва да се наблюдава дали лозунгите срещу Си ще се разпространят, но Си може да прехвърли отговорността на местните власти, като централното правителство може да каже, че местните правителства прекомерно са наложили ограниченията на Covid", каза той, позовавайки се на правителствено съобщение от 11 ноември, което облекчи някои ограничения и призова местните служители да се въздържат от безразборни ограничения заради Covid.

Станете почитател на Класа