Пентагонът отказва да прати на Украйна зенитно ракетни комплекси Patriot

Пентагонът отказва да прати на Украйна зенитно ракетни комплекси Patriot
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.12.2022
  • Сподели:

Трябва да се разбере, че системи като Patriot или модерните изтребители и танкове М1 изискват сериозно обслужване, а военните трябва да са надлежно тренирани, изтъкна говорителят на Пентагона

 

 

САЩ не възнамеряват да пратят на Украйна системи за противоракетна отбрана Patriot. Новината съобщи прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър, цитиран от "Гласът на Америка". Киев нарече решението "разочароващо".

Той коментира и евентуалните доставки на такава техника от други страни - съюзници на САЩ.

"Не искам да говоря от името на други държави, но това е тяхно суверенно решение. Доколкото това се отнася до страни от НАТО, предполагам, че ще бъде част от обсъжданията в Алианса. Ние продължаваме да сътрудничим тясно международната общност, за да определим какми итбранителни нужди има Украйна, и да ги удовлетворим", заяви Райдър, цитиран от агенция УНИАН.

Трябва да се разбере, че системи като Patriot или модерните изтребители и танкове М1 изискват сериозно обслужване, а военните трябва да са надлежно тренирани, изтъкна говорителят на Пентагона.

"Нито една от тези системи не функционира на принципа "включи и работи", не може просто да се появят на бойното поле и да почнете да ги използване", подчерта той.

Въпреки отказа, САЩ смятат, че противовъздушната отбрана на Украйна е приоритет и продължават да работят със съюзниците си за доставките на въоръжения, които украинските военни могат веднага да използват.

Украинската агенция припомня, че по-рано Германия предложи системи Patriot да бъдат разположени на полско-украинската граница. Това стана след като на 15 ноември ракета от украинската ПВО падна на полска територия и уби двама души.

Тогава Полша предложи Берлин направо да предостави на Киев системи Patriot. Премиерът Матеуш Моравецки обясни, че те могат да защитават и полското небе.

В НАТО тогава отбелязаха, че Германия може да вземе такова решение без допълнителни консултации. За това не е необходимо да се изчаква отговор от алианса, обясни генералният секретар Йенс Столтенберг.

Въпреки това Германия отказа директни доставки. Министърът на отбраната Кристине Ламбрехт настоя въпросът за предоставяне на Киев на системите Patriot, обещани на Полша, да бъде обсъден в алианса.

А според украински експерти процесът на интегриране на ЗРК Patriot в украинската система за ПВО може да отнеме повече от година.

"Това е много сложна система и за интеграцията ѝ в нашата противовъздушна отбрана ще бъде необходимо много време", коментира военно-политическият анализатор Александр Коваленко пред УНИАН.

Той призовава да не се забравя и влиянието на бюрокрацията и опасенията на Белия дом.

"Ако този комплекс се появи в Украйна, Русия ще съсредоточи всичките си усилия за унищожаването му. И не защото той може да решава някакви глобални стратегически задачи, а само заради репутационния удар по ЗРК Patriot", подчерта Коваленко.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа