Борел: Пандемията бе използвана, за да се прокарат чужди интереси за наша сметка

Борел: Пандемията бе използвана, за да се прокарат чужди интереси за наша сметка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.12.2022
  • Сподели:

Новата европейска стратегия предвижда осигуряване на по-равнопоставен достъп до ваксини, въвеждане на международни правила за пандемиите, по-задълбочено проследяване на болестотворните организми

 

 

Пандемията от ковид бе използвана за прокарването в ЕС на чужди интереси, заяви днес върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция за представянето на нова стратегия на Европейската комисия в областта на здравеопазването.

По неговите думи здравеопазването се превръща в оръжие и ЕС трябва да противостои на тези опити. Трябва да се борим с дезинформацията - пандемията бе използвана, за да се прокарат чужди интереси за наша сметка. Ще продължим да противодействаме на това, посочи Борел.

Той посочи, че биологичните заплахи са част от въпроса за европейската сигурност. Борел добави, че следва ЕС да наблюдава по-внимателно разпространението на здравните заплахи по света. Според него е необходимо повече международно сътрудничество в тази област.

Пандемията ни научи, че здравето не е само здравен въпрос. Здравеопазването стана част от външната сигурност и търговската политика - открихме, че нито грам парацетамол не се произвежда в ЕС, отбеляза Борел. Има нужда здравеопазването да бъде преценявано от геополитическа гледна точка, това вече не е въпрос само в ръцете на лекари и производители на лекарства, обобщи върховният представител.

Новата европейска стратегия предвижда осигуряване на по-равнопоставен достъп до ваксини, въвеждане на международни правила за пандемиите, по-задълбочено проследяване на болестотворните организми и на връзките между състоянието на животните и растенията, и човешкото здраве. Предвижда се мерките, залегнали в предложението на ЕК, да бъдат изпълнени до 2030 година.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа