Дойде ли краят на "суперкартела", който контролираше 1/3 от кокаина в Европа

Дойде ли краят на "суперкартела", който контролираше 1/3 от кокаина в Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.12.2022
  • Сподели:

Когато на 29 ноември МВР излезе с информация за голяма операция на Европол, при която е разбита международна организация за трафик на кокаин от Латинска Америка, а 13 души, включително двама българи са задържани, това едва загатна за мащабите на тази новина.

 

 

Въпросната операция Faukas е част от по-масирана акция с кодовото име Desert Light, подпомогната от Американската агенция за борба с наркотиците (DEA). Тя плод на двугодишно разследване, довела до ареста на общо 49 лица и изземването на близо 30 тона кокаин в различни точки в Европа.

Но ако на за нас интерес будят задържаните българи, два други ареста, извършени на територията на Дубай, са ключовият момент в общата акция на Европол.

Единият от двамата арестувани в емирството е 37-годишният Зохайр Б., който има както нидерландско, така и мароканско гражданство. Той е преследван от прокуратурата в Ротердам за внос на тонове кокаин в Нидерландия през 2020 г. и 2021 г., както и за участие в престъпна организация, пране на големи суми пари, корупция на длъжностни лица и незаконно притежание на огнестрелни оръжия.

Другото лице обаче е далеч по-интересно. Това е 40-годишният Един Гачанин с прякор "Тито" - нидерландско-босненски трафикант, укриващ се в Дубай.

Той е смятан за един от 50-те най-големи трафиканти на кокаин в Европа, според цитиран от Vice доклад на DEA.

Според американските разследващи, помагали за операцията на Европол, именно той заема ключово място на върха на този европейски "суперкартел" - консорциум от трафиканти от Ирландия, Мароко, Белгия, Италия и Холандия. "Тито" заедно със свои колеги е управлявал картела си от Дубай.

Гачанин е роден през 1982 г. в Сараево, но израства в град Бреда в Нидерландия, където се пренася по-голямата част от фамилията му. Роднините на Гачанин формират стройна организация, която влиза в търговията с наркотици.

Нещата придобиват много по-голям размах, когато Един поема кормилото на "семейния бизнес". Младият мъж успява да създаде силни контакти в цяла Южна Америка, предимно с колумбийския картел "Норте дел Вале" и независими производители в Перу.

Това му позволява да си набавя големи количества качествен кокаин на едро. Тази му позиция го вкарва в контакт с един от най-опасните търговци на наркотици в Европа - мароканеца с нидерландски паспорт Ридуан Таги.

Името на Таги нашумя много покрай убийството на разследващия журналист Питър де Врийз, като се смята, че именно той е отговорен за даването на тази мокра поръчка. Извън този случай обаче мароканецът е един от големите вносители на кокаин за Европа, а бруталните му тактики са отговорни за гангстерската война в западноевропейската страна между 2012 г. и 2017 г.

Таги беше арестуван в Дубай през 2019 г. след акция на нидерландските власти, като в момента той е държан в арест с висока степен на сигурност в покрайнините на Амстердам заради страх да не поеме отново пълния контрол върху престъпната си империя и от затвора.

Но обратно през 2017 г. Таги и Гачанин са в пика на силата си. Те са поканени да присъстват на сватбата на Даниел Кинахан, глава на ирландския наркокартел "Кинахан".

Там тримата, заедно с Рафаеле Империале, високопоставен член на неаполитанската мафия Камора, се срещат, за да уговорят обща дейност.

 

Снимка от залавянето на Един Гачанин

 

Именно тази среща, която се провежда в дубайския свръхлуксозен хотел Бурдж ал-Араб, е първият път, в който DEA разбират за партньорството между престъпните организации на тези четирима мъже. От Американската агенция за борба с наркотиците кръщават организацията им "суперкартела".

От DEA получават сигнал за тази среща от поверителен информатор, като оттам започва и разследването на този нов "мастодонт" на европейския пазар на наркотици.

За това партньорство между четиримата се смята, че е отговорно за вноса на 1/3 от всичкия кокаин, който попада в Европа оттогава насам, както в тази сметка не попада бизнесът на замесените страни с други наркотици като амфетамини.

Връзката между четиримата не е типичният йерархичен модел на организация, колкото представлява равностойно (почти равностойно) партньорство.

 

 

 

 

Разследванията на американските и европейските полицейски служби показва, че общият им бизнес е отговорен за вкарването на кокаин на стойност до 30 млрд. долара в Европа през пристанищата на Ротердам и Антверпен за последното десетилетие.

Тези оценки обаче може да подценяват пълния мащаб на операцията за внос на наркотици.

"Наистина не знаем колко всъщност струва кокаинът, внесен от суперкартела, или за какви количества става въпрос. Ние знаем само какво конфискуваме, а това е огромна, рекордна сума. Ясно е обаче, че това е само около 10% от всичкия наркотик, който се изпраща", коментира пред Vice високопоставен служител на Европол, пожелал да запази анонимност.

Дори само заловените количества през последните две години чупят рекорди, а очакванията на Европол са количествата на заловения кокаин само през пристанищата в Антверпен в Белгия и в Ротердам в Холандия през 2022 г. да надхвърлят всички достигнати до момента цифри.

До голяма степен тези рекорди по заловени наркотици се дължат на това, че властите в двете държави успяха да получат достъп до информацията от криптирани телефони на гангстери от редиците на суперкартела.

Наркотрафикантите използват активно приложението за криптирани съобщения Sky ECC, което през 2020 г. беше разбито от властите във Франция, Белгия и Нидерландия, което даде мащабен тласък на множество разследвания върху престъпни организации в Европа.

Именно това се превръща и във важен аспект от разследването, довело до ареста на Гачанин и още 48 други гангстери по време сегашната операция на Европол срещу суперкартела.

Само в провелата се на територията на Испания операция под кодовото име "Faukas", при която са задържани общо 13 лица, включително двамата българи, са намерени и иззети около 530 хиляди евро, както и имущество, оценено на около 24 милиона евро.

Интересно ще е тепърва да се разбере каква е била ролята на арестуваните български граждани в акцията и какво е тяхното място в общата схема на суперкартела. 

Междувременно от четиримата наркобосове начело на тази организация, срещнали се през 2017 г. в Дубай, към момента на свобода е само един от тях - Даниел Кинахан. ФБР предлага награда от по 5 млн. долара за информация, която ще доведе до ареста му.

 

Станете почитател на Класа