Китай: Технологиите срещу протестиращите

Китай: Технологиите срещу протестиращите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.12.2022
  • Сподели:

Програми за разпознаване на лица, локализиране на телефони – китайската полиция използва сложни средства за наблюдение с цел да следи протестиращите, участвали в неотдавнашните демонстрации, и да ликвидира историческата вълна от гняв.

 

 

Фрустрацията, предизвикана от строги и продължителни санитарни ограничения, доведе до мащабни вълнения, невиждани от десетки години.

През уикенда демонстрантите скандираха и политически искания, някои настояха дори за оставка на президента Си Цзинпин.

Пекин прибегна към „репресии“ и задейства мощен арсенал от инструменти за сигурност, използвайки най-модерни средства за наблюдение, за да следи демонстрантите.

„В Пекин, Шанхай и Кантон (Гуанчжоу, б. пр.) полицията изглежда е използвала твърде високотехнологични методи“, обяснява за АФП адвокатката Ван Шъншън, която дава на демонстранти безплатни юридически консултации.

 

 

„В други градове те вероятно са разчитали на камерите за наблюдение и на лицевото разпознаване“, добавя специалистката по човешки права, работеща в Шънчжън.

Полицията в Пекин имаше възможност да използва данни от локализиране на телефони, засечени със скенери на самото място на митингите. Също и да получи информация от такситата, с които бяха пристигнали демонстранти, като сканира санитарните им пропуски.

Мнозина жители на Пекин „не разбраха защо ги търси полицията, щом просто са минавали край мястото на демонстрацията, без да участват в нея“, обяснява адвокатката.

В Шанхай полицията извика на разпит хората с установена локализация и конфискува телефоните им, „навярно за да изтегли от тях всичките им данни“, допълва тя.

 

Страх и параноя

В Кантон местни хора споделили с адвокатката, че акаунтите им в криптирания месинджър Телеграм били хакнати, след като те декларирали самоличността си пред полицията, тръгвайки на демонстрация.

Акаунти в „Телеграм“ на демонстранти, задържани в Пекин, останали активни според техни приятели, говорили с адвокатката – това навява мисълта, че полицията е имала достъп до тях.

В случай на тревога демонстрантите общуват помежду си в криптирани дискусионни групи, достъпни единствено с помощта на Ви Пи Ен програми – софтуер, който в Китай е незаконен.

Когато се съобщава за нови арести и полицейски натиск, те си разменят съвети как да не допускат внедряване на полицейски агенти и препоръки от юристи как да се държат на разпити, по време на арести и при изземане на телефоните им.

С оглед евентуални полицейски проверки те трябва на всяка цена да изтриват от телефоните си всяка следа от демонстрации, включително историята на чатовете, видеата и снимките.

Жител на Пекин заяви пред АФП, че в неделя следобед и във вторник вечерта полицията арестувала двама негови приятели, участвали в демонстрации в Пекин и Шанхай.

Шанхайският му приятел бил освободен в понеделник вечерта, но полицията задържала телефона му, добави столичанинът, пожелал анонимност от съображения за сигурност.

Китайските социални мрежи са под строго наблюдение и всеки потребител, публикувал съдържание във връзка с демонстрациите, може лесно да бъде открит, тъй като платформите събират истинските имена на бъдещите абонати.

„Съдържанието на телефоните и на постовете в социалните мрежи с пълна сигурност се претърсва, било то в реалния живот или онлайн“, заяви Жуй Чжун, анализатор на китайските проблеми от вашингтонския център „Уилсън“.

 

 

 

„Никакъв личен живот“

АФП видя как редица полицаи снимат демонстрантите на митинга в Пекин в неделя – мнозина от тях действаха неопитно, работейки с малки портативни камери.

Една демонстрантка заяви за АФП, че заедно с петима нейни приятели е била извикана в местната полиция, след като групата участвала в неделния митинг в квартала на посолствата.

После, във вторник, била откарана в полицейското управление, но в крайна сметка я изпъдили, защото нямала скоро направен тест за ковид.

В Шанхай репортер на АФП бе очевидец на множество арести и установи, че полицията проверява насила дали в телефона на един от демонстрантите присъстват чуждестранни социални мрежи, блокирани в Китай, които се използват за разпространяване на информация за демонстрациите.

„Какво значи право на личен живот? Вие нямате никакъв личен живот“, заявил дори един полицай на 17-годишен демонстрант, който представи аудиозапис от случката, станала в понеделник в Шанхай.

Адвокатката Ван Шъншън съжалява, че „толкова напреднали технологии“ се използват „по повод публични демонстрации“, а не „когато хора изчезват или ги убиват при криминални престъпления“.

Тя казва, че „много я натъжава“ използването на тази „толкова ефикасна технология (…) по неподходящ начин“: „Щом могат да ни вземат телефоните и да ги манипулират, както си искат, щом могат да влизат в нашите акаунти (без наше съгласие), колко свобода ни остава?“.

 

Станете почитател на Класа