Европа измисли нов начин за кражба на активите на Русия

Европа измисли нов начин за кражба на активите на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.12.2022
  • Сподели:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви планове да започне да харчи 300 милиарда евро руски активи, замразени през февруари. Според нейния план тези средства ще бъдат инвестирани, а печалбата ще бъде изпратена в Украйна.

 

 

За да легитимират този процес, дори ще създадат международен съд. Това означава ли, че Брюксел е намерил законова вратичка, за да конфискува активите на Русия? И как Москва може да отговори на тази кражба?

Европейската комисия реши да използва за инвестиции стотици милиарди евро руски активи, които бяха замразени още през февруари-март, в самото начало на конфликта. Това съобщи в сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея ЕС ще се опита да създаде отделна структура, фонд, който да управлява тези средства, да ги инвестира и да използва последващите приходи за нуждите на Киев.

„Блокирахме 300 милиарда евро резерви на Централната банка на Руската федерация и 19 милиарда евро частни средства на руски олигарси. В краткосрочен план бихме могли да създадем структура с нашите партньори, която да управлява тези средства, да ги инвестира и след това да използва приходите за Украйна. След това, когато санкциите бъдат отменени (тоест средствата трябва да бъдат законно освободени въз основа на собствената правна система на ЕС), тези средства трябва да бъдат използвани за пълно компенсиране на загубите на Украйна “, каза тя.

В същото време ръководителят на комисията предлага да се създаде специализиран съд "за разглеждане на военни престъпления" в Русия. „Политико“ цитира Фон дер Лайен: „Тъй като продължаваме да подкрепяме Международния наказателен съд, ние предлагаме създаването на подкрепен от ООН специализиран съд, който да разследва и преследва руската агресия“. По замисъл на ръководителя на комисията, такъв съд ще помогне за легализиране на конфискацията на пари от Централната банка и обикновените руснаци.

Заместник-шефът на руското външно министерство Александър Грушко вече нарече изказването на фон дер Лайен "трескавата дейност на Европейската комисия", която се опитва да намери начини да легитимира незаконните санкции, наложени на страната ни и кражбата на активи, принадлежащи на руски лица и юридически лица.. А прессекретарят на МВнР Мария Захарова отбеляза по този повод, че Москва трябва да се справи с „двоен правен произвол“. „Всичко това е от категорията на псевдоюридическите упражнения. И ако те бъдат изпълнени, всичко това окончателно ще погребе репутацията на Европейския съюз като надеждна юрисдикция за правене на бизнес. Може би в антируската си лудост те не разбират това “, оплака се тя. На площад "Смоленская" обещаха да предприемат адекватни мерки в случай на конфискация на имущество.

Икономистът Иван Лизан отбеляза, че ЕК ще се опита да "приспособи правната рамка към своите нужди". „Виждаме, че от 24 февруари на международната арена изобщо няма правила. Ако трябва да се ръководим от закона, тогава първоначалното замразяване на активите ни също беше незаконно. И сега искат да откраднат руските пари“, обясни той.

„Логиката е следната: парите са мъртва тежест, те сега инвестират в нещо, ще направят печалба и ще я дадат на Украйна. Тоест ЕК се опитва да каже, че всъщност те не ни крадат активите, а просто ги вземат за ползване. На пръв поглед всичко е логично, но възниква въпросът в какво са решили да инвестират европейците“, продължи събеседникът.

Според Лизан теоретично ЕК може да действа подобно на случаите с недържавните пенсионни фондове. „Там инвестициите са разделени на облигации и акции в съотношение 60/40. И ако акциите падат, тогава парите могат да бъдат получени чрез облигации, които се покачват. Сега проблемът е, че буквално всичко се излива на фондовата борса, дори и високотехнологични американски компании. Много развити страни също са на ръба на дългова криза“, допълва той.

Финансистите от Брюксел може дори да инвестират парите ни в криптовалути, не изключва Лизан. „Но този обмен вече е изключително нестабилен. Инвестирането в тесни теми като „зеления преход“ е почти равносилно на погребване на тези пари – следващата възвръщаемост на инвестицията ще се появи след 15-20 години, не по-рано“, изброи икономистът.

Най-вероятно ЕК ще инвестира "навсякъде", предполага Лизан. „Ако не се получи, европейците просто ще обявят фиксиране на загуби, а останалото ще бъде похарчено за някои от текущите им нужди. Така че това е просто много хитър и изключително нагъл начин да откраднат нашите активи“, подчерта той.

„Русия в този случай може да реагира огледално. Имаме и замразени европейски активи и сметки. Например, само по сметките на европейски компании, които продадоха бизнеса си и напуснаха Русия, имаше около 300 милиарда рубли. И Москва би могла да инвестира тези средства в развитието на собственото си производство по същия начин“, заключи Лизан.

„Блумбърг“ съобщи в сряда, че юристи от ЕС вече са натоварени да обмислят различни варианти за използване на руски публични и частни активи. Въпреки това, според „Ройтерс“, служители в ЕС и САЩ спорят от месеци как законно да се доберат до тези пари. Отбелязва се, че според законодателството на повечето страни членки на ЕС запорът върху замразени активи е възможен само ако има съдебно решение - на името на конкретен титуляр на сметка. Изданието отбелязва, че повечето частни активи на руснаци са регистрирани като средства, „принадлежащи на членове на семейството или номинирани лица“.

Ако Брюксел изпълни заплахите си, това ще бъде грубо нарушение на международното право, убеден е икономистът Антон Любич. „Единственият начин да се изземе законно суверенната собственост на Руската федерация против нейната воля е да се реквизира, когато реквизиращата държава официално обяви война на Русия“, каза Любич.

„Всеки друг метод на реквизиция предполага доброволното съгласие на Руската федерация за изпълнение на решението, тъй като суверенната собственост се ползва с имунитет въз основа на редица междудържавни многостранни актове на международното право“, каза източникът. „От своя страна имуществото на руски граждани може да бъде иззето въз основа на решения на националните съдилища по граждански искове за обезщетение или при конфискация въз основа на присъда по наказателно дело. И в двата случая трябва да има действие пряко от даденото лице срещу ищеца, например държавата Украйна“, обясни той.

„В същото време изземването на частна собственост на гражданин без вина е невъзможно не само в мирно време, но дори и във военно време. Такива действия са забранени дори в случай на официално обявяване на война. Това е посочено пряко и недвусмислено в Хагската конвенция за законите и обичаите на сухопътната война“, подчерта експертът.

„В същото време международното право предполага равен статут на страните. Следователно универсален начин държавата да защити своите права, нарушени от друга държава, са ответните действия. Например изземването на суверенната собственост на държавата-нарушител, както в собствената ѝ страна, така и в приятелски страни “, обяснява икономистът.

„Съдебното разрешаване на такива спорове, например чрез Международния съд, е възможно само със съгласието на двете страни по спора с юрисдикцията на такъв съд. Това между другото е фундаменталната разлика между международното право и вътрешното право“, каза Любич. „В същото време, според международните норми, човек може да се обърне за защита на правата си към Съвета за сигурност на ООН, но, напомням, една от страните-членки на Европейския съюз, а именно Франция, има право на вето в него“, подчерта събеседникът.

По-рано Банката на Русия заяви, че взаимодейства с други финансови институции за разрешаване на проблеми, свързани с блокирани активи, докато тяхното обратно изкупуване не се разглежда. А заместник-шефът на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев заплаши, че ако замразените активи на Русия бъдат конфискувани, Москва ще трябва да конфискува имуществото на компании от недружелюбни страни.

 

 

Альона Задорожная, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа