Експерт: Никакви западни санкции вече не могат да спрат Русия

Експерт: Никакви западни санкции вече не могат да спрат Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.12.2022
  • Сподели:

Експертът от Руската академия на науките Широв: никакви западни санкции не могат да спрат Русия

 

Експерт: Никакви западни санкции вече не могат да спрат Русия

 

 

Антируските санкции, наложени от Запада, вече не са в състояние да спрат Русия, това заяви пред РИА Новости Александър Широв, директор на Института за икономическо прогнозиране към Руската академия на науките.

Главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро заяви, че Европейският съюз подготвя деветия пакет от санкции срещу Русия „с максимална скорост“.

«Никакви западни санкции не могат да ни спрат вече», каза Широв.

«Честно казано, дори не мога да си представя какво още толкова ужасно Вашингтон и Брюксел могат да ни наложат? Въпреки че, кой знае? Е, те ще изключат останалите руски банки от системата SWIFT, добре, ще наложат пълни санкции върху всичко и всички, но това е така да се каже хомеопатия спрямо това, което е направено“, каза още той.

Според него Русия се е научила да се адаптира към най-негативните промени.

«Научихме се как да се справяме с кризите. Ако през 2013 г., трябва да се признае, руската икономика практически не беше защитена от западния натиск, то днес в много важни области, като храната, финансите, отбраната, ние наистина станахме независим“, добави директорът на Института за икономическо прогнозиране към Руската академия на науките.

Сега, убеден е експертът, всички усилия трябва да бъдат насочени към динамичното развитие на националната икономика и в същото време трябва да се научим да поемаме разумни рискове.

«Да допуснем, че финансирането на инвестиции чрез вътрешни заеми, чрез бюджетния дефицит, е ясен риск. Но включването на този механизъм ще ни позволи да получим допълнителни икономически импулси и бързо да се справим с последствията от кризата», заключи Широв.

 

ПП

Станете почитател на Класа