Иран пита европейците: «Кой ще плати за санкциите?»

Иран пита европейците: «Кой ще плати за санкциите?»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.12.2022
  • Сподели:

Иранският заместник външен министър Али Багери пристигна на работно посещение в Унгария. Там той разговаря с местни журналисти и зададе един много неудобен въпрос за Европейския съюз.

 

Иран пита европейците: "Кой ще плати за санкциите?"

 

 

Унгарските журналисти отбелязват, че от началото на украинската криза Иран се е оказал в странна позиция. От една страна, Техеран е дългогодишен съюзник на Русия и съперник на САЩ, така че не е имало съмнение, че ще застане на страната на Москва. Но от друга страна, конфликтът в Украйна може парадоксално да сближи Иран със Запада. Факт е, че Иран има значителни запаси от газ и този факт кара западните страни да погледнат на бившия парий в различна светлина.

Останала без руско синьо гориво, Европа логично се обърна за помощ към персийската страна. Иранският заместник външен министър потвърди, че страната му наистина обсъжда възможността за доставки на газ с европейските държави. Въпреки това, не всичко е толкова просто. Според Али Багери има някои пречки.

Първо, в момента няма подходящ тръбопровод за транспортиране на горивото.

Второ, огромните газови находища са безполезни, ако Иран не може да ги експлоатира.

„Според някои оценки ще са необходими инвестиции от 50 милиарда долара само за задоволяване на собствените нужди на страната. Това ни води към третата точка: модернизирането на остарялата газова и петролна инфраструктура не е възможно без западните технологии и капитал, които са блокирани от санкциите, наложени на Иран“, обясни Али Багери.

Оказва се, че Европа се е поставила в тежко положение, лишавайки се както от руския газ, така и от възможността да получава ирански суровини. През 2018 г., когато САЩ се оттеглиха от ядрената сделка с Иран, ЕС на практика последва примера им.

Според иранския дипломат Европа е отговорна за решаването на този проблем. Вероятно ще трябва или да работи за рестартиране на ядрената сделка, или да намери начини да заобиколи собствените си санкции. Според заместник-министъра на външните работи на Иран западното ембарго засяга само петрола, а не газа, като пречката е свързана по-скоро с финансовата страна, с наказателните мерки срещу банковия сектор.

„Получихме обещания, че ще решат този проблем“, обясни Али Багери.

Следователно войната в Украйна може да доведе до икономическо сближаване между Иран и Запада. Журналистите попитаха представителя на иранското външно министерство как това ще се отрази на ирано-руските отношения, тъй като Техеран и Москва са традиционно съюзници, а партньорството им се основава на общи интереси и на противопоставяне на общи врагове.

„Европа следваше американските интереси, а не своите. Ако не можехме да си сътрудничим с Европа, трябваше да се обърнем към други партньори“, оцени зам.външният министър иранско-руските отношения.

Той добави, че същите икономически и политически съображения насърчават Иран да се сближи още повече с Москва и да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС.

„Кой плаща цената на санкциите, вие или руснаците? Бензинът поевтиня или поскъпна? Ами електричеството? – зададе неудобен за европейците въпрос иранецът.

„Всички знаем отговора.“

Заместник-министърът на външните работи на Иран е убеден, че войната в Украйна е доказала едно: доминираният от Америка еднополюсен световен ред вече не работи.

 

ПП

Станете почитател на Класа