Foreign Affairs: Слабеещите САЩ не могат да се противопоставят на Русия и Китай едновременно

Foreign Affairs: Слабеещите САЩ не могат да се противопоставят на Русия и Китай едновременно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.12.2022
  • Сподели:

Отслабващата Америка не може да воюва на два фронта, да не говорим за глобален военен конфликт, пише FA. Русия и Китай са страховити съперници, а САЩ трябва да се опитат да намерят общ език с тях.

 

Превод от Foreign Affairs, САЩ:

 

Foreign Affairs: Слабеещите САЩ не могат да се противопоставят на Русия и Китай едновременно

 

 

Защо Съединените щати не трябва да се опитват да победят и Китай, и Русия едновременно.

Само 30 години след края на Студената война и 50 години след отварянето на САЩ към Китай, двамата основни съперници на Вашингтон изглежда набират скорост и диктуват външнополитическите му решения.

Започвайки специалната военна операция в Украйна, Русия пренебрегна очакванията на много наблюдатели. А след девет месеца на тежката си кампания, тя не показва никакви признаци, че ще отстъпи от целите си.

Междувременно, след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през август, Китай изстреля серия от балистични ракети с малък обсег, които прелетяха директно над острова за първи път и сложиха край на военния диалог със Съединените щати. Пекин заяви, че ще извършва редовни патрули около Тайван, което поражда опасения от атака срещу Тайпе.

В допълнение към непрекъснато нарастващия риск Съединените щати ще се окажат във война с две ядрени държави едновременно, има и по-сериозни притеснения сред американските чиновници: глобалният баланс на силите може да се доближи до заплашителна точка.

В Стратегия за национална сигурност, публикувана миналия месец, администрацията на Байдън предупреждава, че сега се формират „условията за геополитическо съперничество между крупни държави“.

На такъв зловещ геополитически фон е неуместно Вашингтон да рискува с укрепването на дългосрочните си външнополитически перспективи.

Болшинството страни, включително икономическите свръхдържави Китай, Индия и Бразилия, отказаха да наложат санкции срещу Кремъл, а руският износ всъщност се увеличи значително от началото на конфликта в Украйна. Разрастващото се партньорство между Русия и Саудитска Арабия още веднъж демонстрира, че изолацията на страната от Запада не означава пълен остракизъм.

Съединените щати трябва да мислят не за това как да постигнат илюзорен триумф над своите конкуренти, а за това как да поддържат неудобно съжителство с тях.

Регулирането на разногласията между великите сили ще остане ключов компонент на външната политика на САЩ, тъй като залозите за предотвратяване на въоръжена конфронтация с Русия и Китай са много високи.

В допълнение към предприемането на действия за поддържане на този императив, Съединените щати трябва да продължат да работят със своите съюзници и партньори за изграждане на устойчивостта на демокрациите към смущения във веригата на доставки и икономически шантаж, да оформят следващото поколение технологични стандарти, да подкрепят икономическото развитие на глобалния Юг и да създават нови коалиции за справяне с транснационалните предизвикателства. В същото време САЩ трябва да си партнират с Русия и Китай, където е възможно.

 

Москва и Пекин са страховити съперници.

 

Автор: Али Вайн — старши анализатор по глобална макрогеополитика към изследователския център Eurasia Group.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа