Украйна: битката за Донбас възражда спомена за Вердюн

Украйна: битката за Донбас възражда спомена за Вердюн
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    05.12.2022
  • Сподели:

Повече от век разделя двете сражения, но историческите паралели се виждат все по-ясно: ожесточената битка за Донбас в Източна Украйна много наподобява тази при Вердюн през Първата световна война.

 

 

Районът около украинския град Бахмут в Донбас в момента е една от най-горещите точки на войната на Путин в Източна Украйна. Дъждовете, калният терен и лошото време правят сраженията там особено мъчителни. И двете страни в конфликта са струпали на място значителна военна сила. 

Град Бахмут в Донецк се превърна в място на едни от най-ожесточените сражения във военния сблъсък между Русия и Украйна. Те много напомнят на боевете през Първата световна война

Паралелите с Вердюн

Въпреки силната украинска съпротива, през последната седмица руските сили успяха да превземат няколко села южно от Бахмут, съобщи ZDF. Вероятно планът на Москва е районът да бъде обкръжен от юг. Съпротивата на украинската отбрана, лошото време и неподходящият терен затрудняват по-мащабни операции, правейки руски пробив невъзможен за момента, коментира обществената телевизия: "Заради неблагоприятните климатични условия и месеците на непрекъснат обстрел, фронтовата линия в Бахмут много напомня за битката при Вердюн през Първата световна война." Тогава в сраженията, продължили от февруари до декември 1916 година, загиват над 160 хиляди французи и почти толкова германци.

 

Ноември 2022: украински войник от артилерийска част по време на обстрел на руските позиции край Бахмут, Донбас

 

Американската Си Ен Би Си също коментира историческия паралел между сраженията, разделени исторически от повече от век. Битката за Вердюн отдавна е станала символ на опустошението и високата човешка цена на войната, припомня телевизията.

Въпреки завоюването на малки райони край Бахмут, руските войски понасят тежки загуби, се казва още в анализа на ZDF: "В руската армия изглежда е обичайна практика новомобилизираните (т.е. зле обучени и екипирани) войски да се разполагат на първа линия, докато по-опитните остават на втора и трета линия. Този подход помага на Русия да запази по-боеспособните си сили, но води до големи загуби сред мобилизираните войници."

Сраженията около Херсон на спират

Въпреки че Украйна успя да си върне Херсон, градът продължава да бъде в обсега на руската артилерия и редовно е обстрелван. Това води до жертви сред цивилните, разрушаване на важна инфраструктура и до сериозни предизвикателства пред електропреносната система на страната в най-студените месеци от годината. Заради проблемите с тока, Киев обмисля дори временно да възобнови използването на стари железопътни композиции с парни локомотиви.  

 

Историците вече виждат паралели между битката за Донбас и тази край Вердюн през Първата световна война

 

 

"Превземането на Бахмут се превърна в ключова стратегическа цел за руските сили, които смятат, че овладяването му ще им позволи да прекъснат украинските линии за снабдяване и ще могат да напреднат към контролираните от украинците градове Славянск и Краматорск", обяснява в репортажа си Си Ен Би Си.

"Окопи, разрушения, планини от трупове"

Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников, казва, че градът е толкова разрушен, че "започва да прилича на град призрак". Бахмут дори бива сравняван с Мариупол в Южна Украйна, заради сходната руска тактика с използване на много артилерия, за да бъде "изравнен със земята": "Снимките и видеоклиповете от този район вече напомнят на Първата световна война ... (има) изгорени дървета, окопи, разрушения, планини от трупове на руски нашественици, наистина, наистина е ужасяващо", посочва военният съветник.

Станете почитател на Класа