Си Дзинпин готви удар срещу САЩ: петроюанът е на прага на създаването си

Си Дзинпин готви удар срещу САЩ: петроюанът е на прага на създаването си
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.12.2022
  • Сподели:

Срещата на Си Дзинпин с лидерите на шестте монархии от Персийския залив има за цел да започне прехода на търговията с петрол към юана. Русия ще получи възможност да създаде газов картел.

 

 

Си Дзинпин е готов за създаването на петроюан

Китайският лидер Си Дзинпин ще пристигне в Саудитска Арабия на 7-9 декември, където е планирано да се срещне с шест петролни и газови монархии от Персийския залив: Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Оман и Катар.

Британският анализатор Алистър Крук , директор на базирания в Бейрут Форум за конфликти, посочва , че в Рияд Си Дзинпин:

Ще изяснява подробностите за присъединяването на Саудитска Арабия към BRICS;

ще бъдат договорени условията на петролна сделка със саудитското кралство.

По негово мнение, срещата между китайския президент и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ще бъде „краят на петродоларовата система“. Освен това споразумението ще се основава „на руско-китайските планове за преминаване на Евразия към нова търговска валута, различна от долара“.

Експертът обяснява, че „съюзниците на САЩ като Саудитска Арабия, Турция, ОАЕ, Индия, Южна Африка, Египет и групи като ОПЕК+ правят голяма крачка към автономия и сливане на незападните страни в съгласуван блок, който действа в собствените си интереси.“ .

Подготвен удар по САЩ от Китай

Синологът Николай Вавилов в публикация за канала TG "Специално за RT" се съгласява, че Китай и страните от Персийския залив са готови да преминат към юана в търговията с петрол, тъй като "Китай е доминиращ във вноса и износа на арабските страни", и от преминаването към юана арабските страни са "разделени само от политиката".

Според него Пекин и неговите партньори са се подготвяли за това отдавна, тъй като това е удар за САЩ „по-сериозен от потапянето на целия Пети флот на американската армия“.

Експертът отбелязва, че Китай е подготвил следната база:

търговията с петролни фючърси за юани стартира на Шанхайската фондова борса;

част от търговията с Русия и Индонезия е прехвърлена в национални валути;

беше подготвена мрежа от пристанища с двойно предназначение в Индийския океан по протежение на маршрута на наводнения петрол към Китай;

обемът на петролните запаси в държавните хранилища е увеличен от 90 дни на година;

бяха получени гаранции от Руската федерация за непрекъснати доставки на петрол по безопасния маршрут Източен Сибир - Тихия океан (ESPO).

Николай Вавилов смята, че Китай е готов да се конфронтира със САЩ. Всъщност той няма къде да отиде във връзка с определянето за основен стратегически противник на САЩ.

Арабските страни имаха нужда от гаранции, добавя Вавилов. Нека поемем риска да предположим, че това ще бъдат дългосрочни споразумения - това е гаранция.

Русия може да създаде газов картел

Известно е, че току-що беше подписано газово споразумение между Qatar Energy и китайския Sinopec за доставка на 108 милиона тона втечнен природен газ (LNG) за 27 години.

Според Алистър Крук Китай взема предвид факта, че „Турция е решила да се присъедини към Русия в развитието на голям център за разпределение на газ на нейна територия и да участва в инвестиции в нефт и газ и споразумения за сътрудничество с Русия и Иран“.

Да предположим, че друг удар за САЩ е създаването на газов картел. За това основата също е готова:

Газпром подписа споразумение с Националната иранска петролна компания (NIOC) за доставки на газ на стойност 40 милиарда долара;

От 2017 г. Катар и Иран подписаха няколко споразумения за асоцииране за разработване на общи газови запаси от Северното находище – разположено в централната част на Персийския залив в териториалните води на Катар (Северен Парс) и Иран (Южен Парс).

Освен това Русия, Иран и Катар са основатели на Форума на страните износителки на газ (GECF), който включва: Алжир, Боливия, Египет, Екваториална Гвинея, Либия, Нигерия, Тринидад и Тобаго, Венецуела и др. Обединените арабски емирства, Малайзия, Азербайджан, Норвегия, Туркменистан, Мозамбик, Сенегал и Танзания са наблюдатели. Участниците в този форум, които притежават 71% от световните газови запаси, се срещнаха в Катар няколко дни преди началото на СВO.

 

 

Любов Степушова, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа