Нгози Фулани разказа за „ужасяващо малтретиране“ след расистки инцидент в Бъкингамския дворец

Нгози Фулани разказа за „ужасяващо малтретиране“ след расистки инцидент в Бъкингамския дворец
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.12.2022
  • Сподели:

Черна британска благотворителна лидерка, която беше попитана откъде „всъщност идва" от старшата придворна дама на покойната кралица на кралския прием в Бъкингамския дворец, каза, че е претърпяла „ужасяващо насилие" в социалните медии.
Нгози Фулани, основател на благотворителната организация Sistah Space, каза, че Сюзън Хъси е преместила косата й, за да може да види значката с името й, и след това я е подложила на нещо, което почувствала „като разпит за това откъде идват нейните хора".
В изявление, публикувано в понеделник, Фулани каза: „Последната седмица беше изключително трудно време за всички нас в Sistah Space. Моят екип, семейството и аз бяхме подложени на огромен натиск и получихме ужасяващо малтретиране чрез социалните медии. И все пак през това време бях окуражена от огромната подкрепа, която получихме. Искам да благодаря на всички за това и това ми показа, че любовта винаги ще триумфира над омразата. Ние не поискахме оставката на лейди Хъси. Но наистина монархията трябва да се справя по-добре по отношение на расата".
83-годишната лейди Хъси подаде оставка от почетната си позиция миналата седмица и поднесе своите „дълбоки извинения за причинената болка".
Запитана как се чувства относно оставката на Хъси, Фулани каза: „Искам фокусът да остане там, където трябва да бъде, а именно върху жените и момичетата, които са засегнати от домашно насилие. Чувала съм толкова много предположения, че става въпрос за нейната възраст и подобни неща, и мисля, че това е вид неуважение към ейджизма. Казваме ли, че поради възрастта си не можеш да бъдеш расист или не можеш да бъдеш неподходящ?"", каза тя в програмата Today на BBC Radio 4.
Говорител на принца на Уелс, който е кръщелник на лейди Хъси, по-рано каза, че „коментарите са неприемливи и расизмът няма място в нашето общество". Бъкингамският дворец определи забележките като „неприемливи и предизвикващи дълбоко съжаление".
The Mail съобщи в събота, че Бъкингамският дворец е поканил Фулани да се срещне с краля и кралицата, за да говорят за събитието.

Станете почитател на Класа