Китай се зарече да осуети всякакви схеми за „независимост на Тайван“

Китай се зарече да осуети всякакви схеми за „независимост на Тайван“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.12.2022
  • Сподели:

Въоръжените сили на Китай имат увереността и всички възможности да предотвратят всякаква външна намеса или осуетяване на сепаратистки заговори, насочени към извоюване на независимост на Тайван, каза във вторник говорителят на китайското министерство на отбраната старши полковник Тан Кефей, коментирайки годишния доклад на Пентагона.
„Решаването на въпроса с Тайван е вътрешна работа на китайския народ", каза Тан в официалния си канал WeChat, цитиран от Министерството на отбраната на Китай. Според него „в момента някои в Съединените щати са в илюзията, че могат да сдържат Китай чрез Тайван, докато управляващата администрацията на Демократическа прогресивна партия напразно се опитва да разчита на Съединените щати в стремежа си към независимост. Това е източникът на напрежението в Тайванския проток".
„Ангажирани сме с поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток, но не се отказваме от използването на сила и си запазваме правото да предприемем всички необходими мерки", увери говорителят на висшето военно ръководство на Китай. „Китайската народна освободителна армия (НОА) има увереността и всички възможности да осуети всяка външна намеса или сепаратистки планове, целящи независимост на Тайван и постигането на пълно национално обединение", заключи той.
В своя годишен доклад за военния капацитет на Китай, публикуван миналата седмица, Пентагонът смята, че Пекин може да използва набор от военни кампании срещу Тайван, вариращи от блокада до пълномащабна инвазия.
Тайван се управлява от местната администрация от 1949 г., когато останалите сили на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), бяха победени в Китайската гражданска война и намериха убежище на острова. Тайван е запазил знамето и няколко други символа на Република Китай, съществували преди комунистите да превземат континента. Според официалната позиция на Китай, подкрепена от повечето страни, включително Русия, остров Тайван е една от провинциите на Китай.
САЩ прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха отношения с КНР. Въпреки че признава „политиката на един Китай", Вашингтон продължава да поддържа контакт с администрацията на Тайпе и снабдява острова с оръжие. Напрежението в Тайванския пролив се засили след посещението на острова в началото на август на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Станете почитател на Класа