Политолог: Бъдещето на Германия ще е трагично без Русия

Политолог: Бъдещето на Германия ще е трагично без Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.12.2022
  • Сподели:

На Германия не й е писано да стане гарант за сигурността в Европа заради разрива в отношенията с Москва. Това мнение изрази политологът Василий Колташов.

 

Политолог: Бъдещето на Германия ще е трагично без Русия

 

 

Германия възнамерява да стане гарант за европейската сигурност, както очакват нейните съюзници, заяви германският канцлер Олаф Шолц. Според него Берлин прави всичко възможно, за да защити и укрепи международния ред.

„Ето защо германците са решени да станат гарант за европейската сигурност и да изградят мостове в Европейския съюз, както и да бъдат поддръжници на многостранни решения на глобалните проблеми“, каза Шолц.

В действителност обаче Германия продължава да губи лидерството си в региона. Както отбелязва Василий Колташов, политолог и глава на Центъра за политически и икономически изследвания в Института за ново общество, действията на правителството на Шолц лишиха Германия от икономически и политически авторитет, на който страната се радваше през последните десетилетия.

Понастоящем мястото на лидера постепенно се заема от Франция, която изнася електроенергия за Германия и призовава германските предприятия да работят на нейна територия. При такива условия Берлин няма да може да стане гарант за сигурността.

„Това е декоративно изявление, което не съответства на поведението на Олаф Шолц. Неговото правителство в работата си е насочено към отслабване на германската икономика, намаляване на влиянието на Германия, наследено от Ангела Меркел“, каза политологът.

Колташов подчерта, че Германия е започнала да отстъпва позициите си веднага след като е решила да скъса бизнес отношенията с Русия. Според експерта германските власти са загубили своята независимост при вземането на решения, а самият канцлер е само изпълнител на политическата воля на САЩ.

„Шолц няма да влияе на нищо, той само ще следва инструкциите от Вашингтон и посредниците в Брюксел.

Съдбата на Германия ще бъде трагична.

Ако Меркел имаше някаква автономия и можеше, противно на позицията на Съединените щати, да направи някои неща, да речем, да завърши строителството на «Северен поток 2», то Шолц е фигура от значително по-нисък ранг. Отношенията с Русия вече са определени. Той се опитва да навреди на руската икономика с цената на всякакви щети за германската икономика, които са колосални“, обясни анализаторът.

Сътрудничеството между Германия и Русия може да създаде мощен център на сила, който да стане гарант за европейската сигурност, убеден е политологът. Подобен модел обаче противоречи на целите на САЩ. Ето защо настоящият канцлер на Германия лишава собствената си страна от ползотворно сътрудничество с Руската федерация.

„Най-големият страх на САЩ е, че германската индустрия ще бъде свързана с руските ресурси и възможности за икономическо развитие. Това ще се превърне в тласък за развитието на индустрията в Германия, на германската и руската икономика. Това ще създаде мощен център на сила в Европа — основният страх на САЩ.

Задачата на правителството на Шолц е да предотврати това при всякакви обстоятелства. Той вече разрушава отношенията с Русия и може да говори каквото си иска за сигурността и мира — думите са без всякакво значение“, подчерта политологът.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа