Западът откри нов фронт срещу Русия, Москва е готова за новата битка

Западът откри нов фронт срещу Русия, Москва е готова за новата битка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.12.2022
  • Сподели:

Asharq Al-Awsat: Африка ще подкрепи Путин в борбата срещу хегемонията на САЩ в Украйна

 

 

Африка се превърна в друг фронт на украинската криза, пише Asharq Al-Awsat. САЩ и ЕС решиха да я привлекат на своя страна. Континентът обаче не желае връщане към колониалното минало. Специалната операция беше първата стъпка на Путин към унищожаването на хегемонията на САЩ и Африка ще подкрепи Русия в тази битка.

 

 

Превод от Asharq Al-Awsat, Саудитска Арабия:

 

Западът откри нов фронт срещу Русия, Москва е готова за новата битка

 

 

Европа бе заинтересована от богатствата на кафявия континент.

От 1880 г. започва борбата на европейските страни за Африка.

Германският политик Ото фон Бисмарк предвиди, че европейските нации могат да влязат в широкообхватен конфликт за този континент. Той призова за свикване на конференция и мирно разделяне на Африка, за да се избегнат сблъсъци между европейските страни, които се стремят да контролират нейното богатство.

През 1884 г. се провежда Берлинската конференция, в която участват 14 европейски държави. Провежда се няколко пъти до 1885 г.

Така започва епохата на европейския колониализъм.

След Втората световна война и началото на Студената война между комунистическия Изток и капиталистическия Запад ситуацията се промени. Африканските страни получиха независимост от Европа през 60-те години на ХХ век, но все още имаше международна борба за техните територии.

СССР подкрепи национално-освободителните движения срещу европейския колониализъм и режима на апартейда в Южна Африка, но след разпадането на Съветския съюз балансът на силите се промени.

Западът се завърна на континента и установи почти пълно господство над неговите богатства и дори започна да се намесва във вземането на политически решения. Присъствието му беше подсилено от създаването на военни бази в много африкански страни.

След разпадането на Съветския съюз през 90-те години Западът, оглавен от Съединените щати, монополизира политическото и военно господство в света. Китай, който беше в икономически и военен възход, следваше мека и полутиха външна политика, докато Русия беше принудена да се примири с реалността. Тя не искаше да я приеме, но нямаше възможност да промени нищо.

Когато Владимир Путин, бивш офицер от КГБ, дойде на власт в Русия, той започна да предприема стъпки за създаването на нов световен ред, който да ограничи глобалното господство на Запада.

Украинският конфликт е първата стъпка в създаването на многополюсно хоризонтално споделяне на властта вместо монополярната вертикална хегемония на Запада, водена от Съединените щати.

Театърът на военните действия на Русия на територията на Украйна е фронтовата линия на мащабната глобална конфронтация.

Не само Киев се противопоставя на руската армия.

Цяла Европа и Америка (силите на НАТО) воюват заедно с Украйна, снабдяват я с най-новите видове оръжия и налагат безпрецедентни икономически санкции срещу Москва.

Днес африканският континент е въвлечен в глобална конфронтация с много играчи.

Русия насочила военната и политическата си мощ в тила, както казват военните, и иска да направи Африка втори Дюнкерк.

Присъствието й на този континент има дълбоки исторически корени. Между Русия и Африка колониална история.

Русия подкрепяше националноосвободителните движения и си сътрудничеше с прогресивните сили. Тя подкрепи Менгисту Хайле Мариам в Етиопия и Мохамед Сиад Баре в Сомалия, преди той да се обърне към Запада.

Русия има политическо присъствие в Судан, Египет, Либия, Алжир и Демократична република Конго.

Доставя оръжие и изпраща военни специалисти в различни африкански страни. В руските военни училища се обучават хиляди офицери. Русия прие стотици африкански студенти в РУДН в Москва.

Новата стратегия на Русия в Африка беше представена от руския външен министър Сергей Лавров в Адис Абеба. Москва, каза той, е готова да реализира съвместни планове с Етиопия в областта на енергетиката, инфраструктурата, информационните технологии и военно-техническото сътрудничество.

Той също така разкритикува политиката на Съединените щати и техните съюзници, като каза, че Русия е информирала своите африкански колеги за последните събития в специалната военна операция в Украйна. Беше взето решение за създаване на многополюсен свят.

Африканските държави подкрепят Русия в конфликта с Украйна.

Русия добре осъзнава стратегическата стойност на Африканския рог. Той играе ключова роля в глобалната конфронтация със Запада, който подкрепя Украйна.

Руското присъствие в Еритрея, Сомалия, Етиопия и Судан позволява на Москва да контролира по-голямата част от този регион.

Автор: Абдел Рахман Шалгам — бивш либийски външен министър и постоянен представител на Либия в ООН.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа