Stars and Stripes: Жителите на Полша започнаха да се подготвят за бойни действия с Русия

Stars and Stripes: Жителите на Полша започнаха да се подготвят за бойни действия с Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.12.2022
  • Сподели:

Жителите на Полша заявиха, че считат Русия за заплаха, във връзка с което започнаха военни приготовления в случай на въоръжен сблъсък, пише вестник Stars and Stripes на Министерството на отбраната на САЩ.

 

 

Stars and Stripes: Жителите на Полша започнаха да се подготвят за бойни действия с Русия

 

 

«От октомври полското министерство на националната отбрана провежда «Обучение с армията» — курсове за цивилни по време на почивните дни, чието въвеждане властите свързват с началото на специалната операция в Украйна.

Представителят на ведомството Михал Томчик заяви, че повече от 3500 поляци на възраст от 18 до 65 години са участвали в мероприятия, организирани от 17 военни части в страната през октомври и ноември.

„Хората искат да знаят как да реагират на звука на алармените сирени, как да държат и зареждат истинско оръжие, как да използват противогаз, а също и как да развият основни умения за оцеляване“, обясни той.

Вестникът също така подчертава, че жителите на Полша възприемат Русия като противник.

„Според юнско проучване на американския изследователски център Pew около 94% от поляците считат Русия за сериозна заплаха, в сравнение с 65% през 2018 г.“, посочват авторите на статията.

В сряда президентът на Русия Владимир Путин, по време на заседание на Президентския съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека към президента на Руската федерация, каза, че националистическите групировки в Полша „спят и виждат“ възможността да завземат западните територии, които Украйна получи след Втората световна война.

Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин на свой ред каза в интервю за РИА Новости, че Варшава форсира подготовката за анексиране на западноукраински земи — териториите на Лвов, Ивано-Франковск и по-голямата част от Тернополска област.

Според него ръководството на страната ще действа настойчиво от опасения, че партньорите от НАТО ще се опитат да преговарят с Москва през зимата и няма да вземат предвид интересите на украинците и поляците.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа