Вучич: Бележките на Меркел за Минските споразумения хвърлят нова светлина на събитията в Украйна

Вучич: Бележките на Меркел за Минските споразумения хвърлят нова светлина на събитията в Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.12.2022
  • Сподели:

Изявлението на бившия германски канцлер Ангела Меркел за Минските споразумения е историческо и променя отношението към това, което се случва в Украйна от 2014 г. насам, каза президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към нацията в събота.
„Всички бяхме свидетели на исторически важното изявление на Ангела Меркел, изненадан съм. За мен тази идея е практически необозрима, но се потвърждава от това, което бившият украински президент Пьотър Порошенко каза, че те никога не са възнамерявали да прилагат Минските споразумения. Това хвърля ситуацията в абсолютно нова светлина. Това не променя факта кой кого е нападнал, но променя подхода към това, което се случва в Украйна от 2014 г. насам", каза сръбският лидер и добави, това сериозно засяга позицията на Сърбия относно Косово.
„Това говори за позицията на Сърбия и злите намерения на Запада. Това изявление на Меркел кардинално променя ситуацията във всички смисли, преди всичко в политическия, и за мен е ясен сигнал на кого да не вярваме", подчерта Вучич.
В интервю за вестник Zeit, публикувано на 7 декември, Меркел каза "Минските споразумения са опит да се даде време на Украйна. Тя използва това време, за да стане по-силна, както може да се види днес. Украйна от 2014-2015 г. не е съвременна Украйна. На всички беше ясно, че конфликтът е в застой и проблемът не е решен, но точно това даде на Украйна безценно време". Тя изрази съмнение, че по онова време държавите от НАТО биха могли да подкрепят Киев в степента, в която го правят сега.
На 9 декември руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко заяви, че Западът използва споразуменията от Брюксел за Косово, за да забави времето, както направи със споразуменията от Минск, без да го е грижа за тяхното изпълнение.
В съответствие с брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 19 април 2013 г. в Косово трябва да бъде създадена Общността на сръбските общини, орган за самоуправление на сърбите, живеещи в непризнатата република. Вучич многократно е заявявал, че страната му е изпълнила своята част от брюкселските споразумения, докато косоварите само са започнали да изработват хартата за Общността на сръбските общини и след това са спрели процеса.

Станете почитател на Класа