Китай критикува САЩ заради наложените от тях санкции срещу Пекин

Китай критикува САЩ заради наложените от тях санкции срещу Пекин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.12.2022
  • Сподели:

Китайското външно министерство каза днес, че американските санкции срещу двама високопоставени китайски служители, наложени за предполагаеми нарушения на правата на човека в Тибет, са незаконни и са навредили сериозно на китайско-американските отношения, предаде Ройтерс.

 

 

Министерството на финансите на САЩ съобщи в петък миналата седмица, че е наложило санкции на У Инцзие, секретар на Китайската комунистическа партия в Тибет между 2016 г. и 2021 г., и на Чжан Хунбо, високопоставен служител по сигурността в региона.

Говорителят на външното министерство Ван Вънбин определи стъпките, предприети от Съединените щати като груба намеса във вътрешните работи на Китай и каза, че те нарушават основните норми на международните отношения. "Приканване САЩ незабавно да оттеглят така наречените санкции", каза той и добави, че САЩ "нямат право постоянно да налагат санкции на други държави и не могат да играят ролята на световен жандарм". 

Китай е обвинен, че води твърда политика за потискане на инакомислието сред етническите малцинства и за контрол върху религиозните дейности в Тибет. Пекин отхвърля тези обвинения, отбелязва БТА.

Станете почитател на Класа