Третият заподозрян за бомбата в Локърби вече е в ареста в САЩ

Третият заподозрян за бомбата в Локърби вече е в ареста в САЩ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.12.2022
  • Сподели:

Либиец, обвинен в подготовката на бомбата, която уби 270 души, когато експлозия избухна в полет 103 на Pan Am над Локърби, Шотландия през 1988 г., сега е в ареста на САЩ, потвърдиха официални лица.
Шотландските прокурори, които са участвали активно в разследването, казаха, че семействата на убитите са били уведомени, че Мохамед Абуагела Масуд е бил екстрадиран в Съединените щати.
Масуд, бивш служител на либийското разузнаване, е обвинен от САЩ, че е настроил таймера за бомбата, унищожила Боинг 747, и че е третият човек в заговор, който е най-смъртоносната терористична атака, извършена на британска земя.
Други двама мъже бяха преследвани по онова време, единият от които, Абделбасет ал Меграхи, беше признат за виновен и осъден на доживотен затвор. Освободен, когато страдаше от терминален рак, той почина през 2012 г. Вторият мъж, Ал Амин Халифа Фхима, беше оправдан.
Но американските следователи продължиха да преследват Масуд и най-накрая обявиха наказателни обвинения срещу него преди две години. Не е известно как точно е бил екстрадиран, но преди това е бил задържан в Либия.
Полетът на Pan Am от Лондон Хийтроу до летище Джон Кенеди в Ню Йорк експлодира на 31 000 фута над Шотландия на 21 декември 1998 г., след 38 минути във въздуха. Общо 259 души бяха убити на борда, като огнени отломки от взривения самолет убиха други 11 на земята в Локърби.
Според клетвената декларация на САЩ Масуд е бил ключова фигура в бомбения заговор и е работил с Меграхи и Фхима за осъществяването му.
Разследващите твърдят, че Масуд се е срещнал с другите двама в Малта, където е бил насочен да лети от високопоставен служител на либийското разузнаване с подготвен куфар. Той бил помолен да настрои таймера от другите двама мъже и куфарът пътувал чрез захранващи полети до багажното отделение на Боинг 747, където експлодирал.

Три месеца след бомбардировката, твърдят САЩ, Масуд и Фхимах се срещнали с тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи, който „им благодари за изпълнението на голям национален дълг и каза, че операцията е била пълен успех".
По онова време Кадафи е в конфликт със Запада, но по-късно под негово ръководство Либия се отказа от тероризма и пое отговорността за самолетната бомба през 2003 г. в замяна на освобождаване от икономическите санкции.
Шотландската кралска служба и фискалната служба на прокурора заявиха: „Шотландските прокурори и полиция, работещи с правителството на Обединеното кралство и колегите от САЩ, ще продължат това разследване с единствената цел да изправят пред правосъдието онези, които са действали заедно с Меграхи."

Станете почитател на Класа