Джозеф Ву: „Китай подготвя нов претекст за бъдещи атаки на Тайван“

Джозеф Ву: „Китай подготвя нов претекст за бъдещи атаки на Тайван“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.12.2022
  • Сподели:

„Правителството на Тайван смята, че Китай се готви да намери още един претекст за бъдещата си атака на острова", каза неговият външен министър след рекордна година на военни заплахи и нахлувания.
Джоузеф Ву също така предположи, че комуникациите между двете страни на пролива може да намалеят още повече сега, когато Си Дзинпин си осигури трети мандат, а извънредните политически чистки от миналия месец на съперничещи членове на комунистическата партия прекъснаха малкото останали контакти.
В ексклузивно интервю за Guardian в Тайпе Ву каза „Китайската военна заплаха става по-сериозна от всякога, с петкратно увеличение на нахлуванията на военни самолети в отбранителната зона на Тайван от 2020 г. насам".
Най-сериозният пристъп на китайска военна активност бяха ученията с бойни стрелби през август, организирани след посещението на американския говорител на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван. Китайски служители казаха, че ученията, включващи изстрелвания на ракети, са тест на блокадни тактики, които те един ден ще използват срещу Тайван реално. Анализаторите отбелязаха, че мащабът на ученията предполага, че те вероятно са били отдавна планирани, а посещението на Пелоси просто предоставило на Народната освободителна армия (НОА) политически претекст.
Министърът каза, че не само военните усилия на Китай се засилват, но също и комбинацията от натиск, включващ икономическа принуда, кибератаки, когнитивна и правна война и дипломатически усилия Тайван да бъде изолиран в международен план.
С нарастващия брой военни нахлувания в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван – от 380 китайски бойни самолета през 2020 г. до повече от 1500 вече тази година – съществува нарастващ риск от произшествия, които могат да доведат до ескалации. Подобни инциденти в миналото са били деескалирани чрез комуникации през пролива, но след като настоящият президент на Тайван Цай Инг-вен беше избран през 2016 г., Пекин прекъсна официалните връзки.

Станете почитател на Класа