Израелските депутати избраха председател на парламента - Ярив Левин

Израелските депутати избраха председател на парламента - Ярив Левин
  • Публикация: 
  • Дата:  
    14.12.2022
  • Сподели:

Левин, който е близък на лидера на "Ликуд" и бивш премиер Бенямин Нетаняху, бе избран с 64 гласа от общо 120. "Ликуд" вече постигна принципни споразумения за сформиране на правителство с ортодоксалната формация "Шас" и крайно

 

 

Израелските депутати избраха днес Ярив Левин за председател на парламента, предадоха Франс прес и БТА.

Избирането на председател е необходима стъпка към сформирането на ново правителство.

Левин, който е близък на лидера на "Ликуд" и бивш премиер Бенямин Нетаняху, бе избран с 64 гласа от общо 120. Той става приемник на председателския пост на Майки Леви от центристката партия "Йеш атид" на премиера Яир Лапид.

"Ликуд" вече постигна принципни споразумения за сформиране на правителство с ортодоксалната формация "Шас" и с крайнодясната Религиозна ционистка партия.

Съгласно тези споразумения лидерът на "Шас" Арие Дери ще бъде вътрешен министър и министър на здравеопазването през първите две години от мандата на новото правителство, а след това ще бъде министър на финансите на ротационен принцип с Бецалел Смотрич, лидер на Религиозната ционистка партия.

В петък Нетаняху се сдоби с удължение от 10 дни на срока за сформиране на правителство, за да може да бъдат договорени и последните формалности около последните варианти на коалиционните споразумения.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа