Войници на Китай и Индия се млатят с колове, тръби и тухли на общата граница

Войници на Китай и Индия се млатят с колове, тръби и тухли на общата граница
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2022
  • Сподели:

Видеозапис на нещо, което изглежда е насилствен сблъсък между индийски и китайски войски на тяхната оспорвана хималайска граница, се появи онлайн, предлагайки рядък поглед към дълго тлеещото териториално напрежение между двете азиатски сили.

 

 

Видеото, според действащ индийски военен офицер, запознат със сблъсъците на китайско-индийската граница, е заснето в планинския индийски щат Аруначал Прадеш на линията на действителния контрол, де факто границата между двете страни, на септември 28, 2021 г.

CNN се обърна към китайското министерство на външните работи за коментар относно видеото.

Въпреки че не е ясно кой е заснел или пуснал видеото, то започна да циркулира в индийските социални медии във вторник само часове след като индийското министерство на отбраната потвърди, че в петък на границата е станал сблъсък в отдалечения сектор Тауанг в североизточна Индия. Това е първият докладван инцидент от близо две години.

Във видеото – което CNN не може независимо да провери – войски от двете страни се виждат на планински терен, заобиколен от зелени хълмове, очевидно недокоснати от зимата. 

Въпреки че са разделени с бодлива тел, кадрите изглежда показват как индийски войници бият китайските войници с импровизирани оръжия, включително нещо, което прилича на дървени пръчки и метални тръби. В няколко случая могат да се видят индийски войници да хвърлят тухли или камъни.

Много от китайските войници, събрани от другата страна на жицата, изглежда също държат дълги тояги или палки.

В крайна сметка бодливата тел се срутва и индийските войници се придвижват напред, карайки китайските войски да прескочат къса каменна стена и да напуснат района, под аплодисменти от индийската страна.

Индийски военен източник каза, че нарушенията се случват често поради различното възприемане на границата от двете страни – и патрулите, които извършват по протежение на границата.

Няколко експерти, които говориха пред CNN, се съгласиха, че видеото не изобразява скорошен сблъсък предвид липсата на видим сняг. Видеото обаче предлага представа за продължаващото напрежение, информацията за която обикновено е силно ограничена от властите.

„Това е илюстрация за това колко бързо нещата могат да ескалират, ако напрежението между двете страни не бъде намалено“, каза Сушант Сингх, старши сътрудник в Центъра за политически изследвания, индийски мозъчен тръст.

Въпреки че източникът на новопоявилото се видео е неясен, моментът на пускането му – малко след като индийските власти потвърдиха петъчния сблъсък – повдигна въпроси.

Видеото изглежда показва „индийска победа“, каза Иън Хол, заместник-директор на Института Грифит Азия. „Мисля, че беше пуснат, за да подсили разказа на индийското правителство, че то твърдо защитава претенциите на Индия.“

Той добави, че като се има предвид непрозрачността на информацията около граничната ситуация, правителството е подложено на засилен натиск от политическите си опоненти от 2020 г. насам „за това какво точно се е случило … и колко земя е била загубена“.

 

 

 

Станете почитател на Класа