«Страхът нараства»: В Китай издадоха неутешителна присъда на Европа и Америка

«Страхът нараства»: В Китай издадоха неутешителна присъда на Европа и Америка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2022
  • Сподели:

Global Times: Европа се страхува от кризи и абсолютен упадък

 

 

"Страхът нараства": В Китай издадоха неутешителна присъда на Европа и Америка

 

 

Времето на западната хегемония приключи и Европа се страхува от влошаване на геополитическата си позиция, пише китайският държавен вестник Global Times.

„Европа започва да се тревожи от намаляващата си роля в света на фона на неразрешените кризи и възникването на нови, поради което има нарастващо чувство на страх“, се казва в статията.

Изданието отбелязва, че настоящата международна ситуация показва възхода на Изтока и упадъка на Запада, последван от преход към многополюсен свят.

„Добрите стари времена за тях отдавна отминаха. САЩ са в относителен упадък, докато Европа е в абсолютен упадък“, пише анализаторът Сун Луджън.

По този начин расте стратегическото съперничество между ЕС и САЩ, което се отразява негативно на европейската промишленост, заключават авторите на статията.

След началото на руската военна спецоперация в Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва, но това провокира рекордна инфлация в самите САЩ и Европа. Поради нарастващите цени на горивата, предимно на газа, европейската промишленост до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, докато американската индустрия набира скорост.

Както посочи президентът на Русия Владимир Путин, политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия за Запада, но санкциите нанесоха тежък удар на цялата световна икономика. Според него основната цел на САЩ и техните съюзници е да влошат живота на милиони хора.

 

ПП

Станете почитател на Класа